Доступність посилання

ТОП новини

США: сенатори закликають Байдена збільшити штат посольства в Москві для дипломатичного «паритету»


У листі йдеться про ухвалене Росією в серпні рішення заборонити будь-кому найнятому в Росії персоналу працювати в посольстві США, окрім охорони
У листі йдеться про ухвалене Росією в серпні рішення заборонити будь-кому найнятому в Росії персоналу працювати в посольстві США, окрім охорони

Двопартійна група сенаторів США закликала президента Джо Байдена збільшити штат посольства США в Москві і вислати російських дипломатів із Вашингтона, якщо Москва не буде співпрацювати.

Цей крок запропонували лідерами сенатського комітету з міжнародних відносин і комітету з розвідки.

У листі Байдену сенатори висловили стурбованість, що недавні дії Росії, які призвели до скорочення штату посольства США в Москві, загрожують національній безпеці, а також вплинули на здатність посольства працювати.

У листі йдеться про ухвалене Росією в серпні рішення заборонити будь-кому найнятому в Росії персоналу працювати в посольстві США, окрім охорони.

Читайте також: Росія оприлюднила перелік «недружніх» держав: США і Чехія; США не дозволять наймати місцевих працівників

Це змусило місію звільнити 182 співробітників і десятки підрядників, повідомив тоді Державний департамент США.

У листі, підписаному сенатором Бобом Менендесом (демократ із Нью-Джерсі), сенатором Марком Ворнерлм (демократ з Вірджинії), сенатором Джимом Рішем (республіканець з Айдахо) і сенатором Марко Рубіо (республіканець з Флориди), вказано, що в той час як Росія має нині понад 400 дипломатів у підпорядкуванні в Сполучених Штатах, самі ж США мають лише близько сотні дипломатів у Росії.

«Така невідповідність дипломатичного представництва є неприпустимою», – заявили сенатори.

Крім того, в листі вказано, що Росія має видати достатню кількість віз, щоб «наблизитися до паритету» між кількістю американських дипломатів, які працюють в Росії, і кількістю російських дипломатів, які працюють в Сполучених Штатах.

«Якщо такі дії не будуть прийняті, ми закликаємо вас (президента – ред.) почати висилку російських дипломатів, щоб привести дипломатичну присутність США до паритету», – йдеться в листі. У такому разі це означатиме висилку близько 300 російських дипломатів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG