Доступність посилання

ТОП новини

В Узбекистані голосують за зміни до конституції, спрямовані на збереження президента при владі до 2040 року


Шавкат Мірзійоєв (третій справа) із родиною на виборчій дільниці в Ташкенті, 30 квітня 2023 року
Шавкат Мірзійоєв (третій справа) із родиною на виборчій дільниці в Ташкенті, 30 квітня 2023 року

В Узбекистані 30 квітня відбувається референдум щодо внесення поправок до конституції країни. Якщо їх підтримають, нинішній президент Шавкат Мірзійоєв зможе залишатися при владі до 2040 року.

У новій редакції конституції президентський термін буде збільшено з 5 до 7 років. Якщо поправки будуть ухвалені, президентські терміни нинішнього президента Мірзійоєва «обнуляться», що дасть йому можливість ще двічі обиратися на посаду голови держави. Повноваження президента також будуть розширені.

За новою конституцією, Узбекистан проголошується соціальною, правовою та світською державою. Раніше цих понять в основному законі країни не було. Число членів Сенату буде скорочено зі 100 до 65 осіб. Смертна кара забороняється. У новій редакції документу буде прописаний обов’язок держави забезпечувати громадянам мінімальну зарплату, житло і медичну допомогу, а також доступ до інтернету.

Референдум про поправки до Конституції влада Узбекистану планувала провести ще минулого року. Цьому завадили протести в автономній республіці Каракалпакстан. У новій версії конституції, що пропонувалася тоді, планувалося значно обмежити автономію республіки і позбавити її права виходу зі складу Узбекистану.

У липні 2022 року в столиці Каракалпакстану Нукусі та околицях пройшли численні акції протесту. Влада жорстко придушувала їх. У ході протестів, за даними правозахисників, загинула щонайменше 21 людина, десятки – були ув’язнені. У результаті президент Мірзійоєв запропонував зберегти суверенітет автономії Каракалпакстану.

XS
SM
MD
LG