Доступність посилання

ТОП новини

В Узбекистані почалось голосування за нову конституцію, завдяки якій Мірзійоєв може зберегти владу до 2040 року


Центральна виборча комісія Узбекистану повідомила, що дострокове голосування для тих, хто не зможе взяти участь у референдумі 30 квітня, почалося 19 квітня і триватиме до 26 квітня
Центральна виборча комісія Узбекистану повідомила, що дострокове голосування для тих, хто не зможе взяти участь у референдумі 30 квітня, почалося 19 квітня і триватиме до 26 квітня

В Узбекистані почалося дострокове голосування на референдумі щодо нової конституції, яка дозволить 65-річному президенту Шавкату Мірзійоєву знову балотуватися на посаду і відкриє йому шлях до збереження влади до 2040 року.

Центральна виборча комісія Узбекистану повідомила, що дострокове голосування для тих, хто не зможе взяти участь у референдумі 30 квітня, почалося 19 квітня і триватиме до 26 квітня.

Очікується, що поправки до конституції, ініційовані Мірзійоєвим минулого року і підтримані законодавцями в березні, будуть схвалені більшістю виборців у жорстко контрольованій країні. За словами узбецьких чиновників, нова конституція «анулює» попередні і поточний термін президентства Мірзійоєва, що дозволить йому балотуватися ще на два терміни поспіль.

Поправки також збільшують тривалість президентського терміну з п’яти до семи років. Нинішній термін повноважень Мірзійоєва закінчується в 2026 році. За словами узбецьких законодавців, поправки змінять близько двох третин конституції, а кількість статей у документі зросте зі 128 до 155.

У проєкті також проголошується, що Узбекистан буде «соціальною державою», майже втричі збільшуючи зобов’язання держави перед громадянами.

Спочатку пропонувалося виключити з основного закону положення про суверенітет автономної республіки Каракалпакстан і право її народу на відділення на основі результатів загального референдуму.

Однак Мірзійоєв відмовився від ідеї змінити статус Каракалпакстану після того, як на початку липня минулого року тисячі місцевих жителів вийшли на протести.

Узбецька влада повідомляла про загибель 21 людини в Каракалпакстані під час розгону протестів силами правопорядку. Пізніше десятки учасників мітингів були засуджені до тюремного ув’язнення за звинуваченнями в змові з метою захоплення влади шляхом посягання на конституційний лад, організації масових заворушень, розтраті й відмиванні грошей.

Референдум є третім в історії незалежного Узбекистану.

Попередник Мірзійоєва, покійний авторитарний перший президент країни Іслам Карімов, який помер у 2016 році, провів два референдуми в 1995 і 2002 роках, які дозволили йому продовжити своє правління без виборів. Також була змінена тривалість президентських термінів.

XS
SM
MD
LG