Доступність посилання

ТОП новини

США застосували санкції щодо чотирьох компаній та однієї особи, пов’язаних з ПВК «Вагнер»


«Сполучені Штати продовжуватимуть націлюватися на потоки доходів групи Вагнера, щоб зменшити її насильство в Африці, Україні та в будь-якому іншому місці» - заявляють в Мінфіні США
«Сполучені Штати продовжуватимуть націлюватися на потоки доходів групи Вагнера, щоб зменшити її насильство в Африці, Україні та в будь-якому іншому місці» - заявляють в Мінфіні США

Міністерство фінансів США застосувало санкції щодо чотирьох компаній та однієї особи, пов’язаних з російською приватною військовою компанією «Вагнер» та її засновником Євгенієм Пригожиним. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну США.

«Санкції Міністерства фінансів порушують діяльність ключових гравців у фінансовій мережі та міжнародній структурі «групи Вагнера», – заявив заступник міністра фінансів з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон. – «Група Вагнера фінансує свої жорстокі операції частково за рахунок експлуатації природних ресурсів у таких країнах, як ЦАР та Малі. Сполучені Штати продовжуватимуть націлюватися на потоки доходів групи Вагнера, щоб зменшити її експансію та насильство в Африці, Україні та в будь-якому іншому місці».

США застосували обмеження щодо таких компаній:

  • Midas Ressources SARLU (Midas) — гірничодобувна компанія в ЦАР, афілійована з Євгеном Пригожиним. Midas зберігає право власності та ліцензії на розвідку та видобуток корисних копалин, дорогоцінних і напівдорогоцінних металів і дорогоцінного каміння в ЦАР. Компанія має пільговий дозвіл на видобуток золота в ЦАР. Midas разом з іншими компаніями, пов’язаними з Пригожиним, які працюють у ЦАР, є ключовими для фінансування діяльності Вагнера в ЦАР та за її межами.
  • Diamville SAU (Diamville) — компанія зі закупівлі золота та діамантів, розташована в ЦАР і підконтрольна Пригожину. Diamville є однією з кількох компаній, пов’язаних з Пригожиним, які тісно пов’язані з видобувним сектором ЦАР. У 2022 році Diamville брала участь у схемі продажу золота, яка передбачала конвертацію золота з ЦАР у долари США.
  • Industrial Resources General Trading (Industrial Resources) — дистриб’ютор промислових товарів із Дубаї, який надав фінансову підтримку Пригожину через його ділові відносини з Diamville. Industrial Resources також брала участь у згаданій схемі продажу золота. Після санкцій США проти різних російських фінансових установ Industrial Resources свідомо брала участь у передачі готівки до Росії.
  • Товариство з обмеженою відповідальністю «ДМ» (ТОВ «ДМ») — російська фірма, яка також брала участь у схемі продажу золота.

Крім того, США застосували санкції щодо громадянина РФ Андрія Іванова, який, за даними Вашингтона, протягом весни 2023 року тісно співпрацював з організацією Пригожина Africa Politology та високопоставленими урядовцями Малі щодо угод зі зброєю, видобувних підприємств та іншої діяльності «Групи Вагнера» в Малі.

У січні Міністерство фінансів США визнало російську «ПВК Вагнера» транснаціональною злочинною організацією, щодо групи застосовані санкції.

XS
SM
MD
LG