Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан у 2020 році відкриє секретний архів папи Пія XII


Пій XII приймає спеціального посла США Мірона Тейлора, що привіз листа від президента США Франкліна Рузвельта, 27 лютого 1940 року
Пій XII приймає спеціального посла США Мірона Тейлора, що привіз листа від президента США Франкліна Рузвельта, 27 лютого 1940 року

Доступ до Ватиканському секретному архіву, який містить документи періоду Другої світової війни, відкриють для дослідників в березні 2020 року. Про це 4 березня повідомив папа Римський Франциск. Він виступив зі зверненням до представників відділу ватиканських секретних архівів, повідомляє портал Vatikan News.

«Церква не боїться історії, більше того, вона любить її та хоче ще більше та краще її любити так, як її любить Бог», – сказав понтифік.

У 2014 році Франциск вирішив не оголошувати початок процесу канонізації Папи Пія XII через те, що релігійні організації в Ізраїлі були проти. Представники єврейських організацій вважають Пія ХІІ відповідальним за те, що під час Другої світової війни Ватикан не висловився проти Голокосту.

Американський єврейський комітет в останні 30 років закликав Ватикан відкрити доступ до архівів періоду 1939-1958 років.

Архів Пія XII відкриють у 81-ту річницю його обрання понтифіком. Встановлення експертами фактів про роль Пія XII у Другій світовій війні, як очікують, вплине на рішення про можливість його канонізації.

XS
SM
MD
LG