Доступність посилання

ТОП новини

Велика Британія закликає Росію покласти край незаконній окупації Криму


Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб
Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб

У шосту річницю анексії Росією українського Кримського півострова 18 березня міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб іще раз наголосив на непохитній підтримці Лондоном незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Разом із тим британський урядовець ще раз засудив, за його словами, протизаконну анексію Криму Росією.

Разом із тим Рааб також закликав Москву звільнити всіх українських політв’язнів, повністю вивести російське військо з Криму і припинити протизаконне утримання півострова.

Читайте також: «Крим виявився для шведів важливішим за коронавірус». Про що говорили в парламенті Швеції​

Британський урядовець заявив, що Велика Британія працює нині над розробленням власних санкцій проти Росії, водночас і далі співпрацюючи у цьому напрямку з партнерами з країн-членів ЄС. За словами міністра, попри той факт, що Британія вийшла зі складу ЄС, Лондон продовжуватиме відігравати провідну роль у процесі дотримання і запровадження міжнародних санкцій проти Москви.

Чільний представник британського уряду нагадав, що Велика Британія ніколи не визнає протизаконної анексії Росією Криму. Як зазначив міністр, у цьому питанні Лондон стоїть пліч-о-пліч з міжнародною спільнотою і твердо підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

«Велика Британія ніколи не погодиться з протизаконною анексією Криму шість років тому. Ми закликаємо Росію покласти край нелегальному контролю над півостровом, який зараз перетворився на «чорну дірку» у плані дотримання прав людини, де порушуються засадничі свободи і придушується несприйняття російського режиму. Ми чітко заявляємо, що Крим – це Україна», – наголошує Рааб.

Окремо британський урядовець згадав погіршення ситуації з правами людини у Криму, відколи Росія захопила контроль над цією частиною української території.

За словами британського урядовця, мусульмани-кримські татари і віряни Православної церкви України переслідуються за їхні релігійні переконання. А ті, хто відкидає незаконний контроль Росії над Кримським півостровом, постають перед загрозою переслідувань, залякування, свавільного затримання, тортур, насильницьких зникнень. Крім того, 90 політичних в’язнів у Криму нині перебувають за ґратами за сфабрикованими звинуваченнями.

Читайте також: Прокуратура АРК: у причетності до «референдуму» звинувачують 91 кримського депутата, засуджено двох

Насамкінець британський міністр закордонних справ Домінік Рааб зазначив, що Велика Британія працює над покращенням ситуації з правами людини для тих, хто мешкає в Криму.

З 2018 року британська влада витратила 800 тисяч фунтів стерлінгів на підтримку спостерігачів ООН за правами людини у Криму і на сході України.

XS
SM
MD
LG