Доступність посилання

ТОП новини

Екс-президента Вірменії Сарґсяна допитають у справі протестів 2008 року


Серж Сарґсян
Серж Сарґсян

Колишнього президента Вірменії Сержа Сарґсяна допитають у справі про придушення протестів 2008 року, коли загинули десятеро людей, повідомили в Спеціальній слідчій службі країни.

Голова служби Сасун Хачатрян 16 серпня заявив, що будуть допитані «всі причетні до справи».

«Сержа Сарґсяна також допитають», – сказав Хачатрян, додавши, що процедура «буде визначена слідчим на підставі необхідності розслідування кримінальної справи і доцільності здійснення конкретної слідчої діяльності».

Хачатрян також висловив сподівання на повторний арешт колишнього президента Вірменії Роберта Кочаряна у зв’язку зі справою.

У кінці липня суд заарештував Кочаряна на два місяці у справі про причетність до придушення протестів у 2008 році. Наступного місяця політика відпустили на свободу. Суд пояснив таке рішення тим, що, згідно з конституцією, президент країни під час перебування на посаді і після цього не може бути підданий кримінальному переслідуванню і притягуватися до відповідальності за дії, що випливають з його статусу.

Звільнення екс-президента спровокувало хвилю протестів в Єревані.

Голова слідчої служби назвав рішення суду, який постанови звільнити Кочаряна, незаконним. Він наголосив, що екс-президент буде негайно заарештований, якщо намагатиметься втекти з Вірменії.

Сам Кочарян називає висунуті йому звинувачення політично мотивованими.

Справа проти Кочаряна була порушена через силовий розгін акції протесту після президентських виборів у 2008 році. Тоді мітингувальники – прихильники Левона Тер-Петросяна, який зазнав поразки на виборах, вимагали перегляду результатів голосування. У сутичках із поліцією загинули 10 людей. Кочарян оголосив надзвичайний стан, протести в країні припинилися.

Одним з організаторів мітингів 2008 року був нинішній прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. У 2010 році за звинуваченням в організації заворушень його засудили до семи років колонії. У травні 2011 року Пашинян вийшов на свободу за амністією.

XS
SM
MD
LG