Доступність посилання

ТОП новини

Макрон прибув до Нової Каледонії, де тривають протести


Літак Макрона приземлився в столиці Нумеа, де він має поговорити з політичними та бізнес-лідерами. Фото ілюстративне
Літак Макрона приземлився в столиці Нумеа, де він має поговорити з політичними та бізнес-лідерами. Фото ілюстративне

Президент Франції Емманюель Макрон прибув у четвер на тихоокеанський архіпелаг Нова Каледонія з кризовим візитом, спрямованим на розрядку напруженості після дев’яти днів протестів.

Літак Макрона приземлився в столиці Нумеа, де він має поговорити з політичними та бізнес-лідерами після того, як плани реформи виборчого законодавства спровокували найсильніше насильство на цій території за останні десятиліття, пише агенція AFP.

Будь-яка спроба переконати учасників заворушень піти з вулиць буде складною, так само як і спроба переконати партії, що виступають за незалежність території, яка є під владою Франції, які звинувачують Макрона та його уряд у заворушеннях, у тому, що він там, щоб допомогти, зауважує Reuters.

Помічники кажуть, що Макрон не має заздалегідь розробленого плану і буде говорити з усіма сторонами про відновлення після заворушень, а також про політику, але навряд чи поспішатиме з будь-яким важливим рішенням.

Це може розчарувати деякі місцеві групи, включаючи FLNKS, які хочуть, щоб Макрон відклав виборчу реформу, яка, на думку Парижа, необхідна для покращення демократії на острові.

Акції протесту в Новій Каледонії розпочалися 13 травня у відповідь на пропозицію французьких депутатів внести поправки до конституції, які дозволять голосувати на місцевих виборах усім, хто прожив у Новій Каледонії понад десять років. Противники поправок побоюються, що зміни ще більше маргіналізують корінне населення – канаків, що становлять близько 40% населення Нової Каледонії, – і підуть на користь профранцузьким політикам.

Протести переросли у заворушення та сутички між лоялістами та прихильниками незалежності Нової Каледонії. Були розграбовані та підпалені магазини, склади, автозаправки та офіси компаній.

Поліція заарештувала близько 200 людей. Влада заблокувала в Новій Каледонії TikTok і запровадила надзвичайний стан, який триватиме до 27 травня.

17 травня стало відомо, що декілька районів Нової Каледонії вийшли з-під контролю влади – Париж надіслав на острів війська.

Нова Каледонія стала французькою колонією у 1853 році, у 1946 році – набула статусу заморської території Франції. За угодою 1998 року, Новій Каледонії було надано більш широку автономію та право провести три референдуми про незалежність. Референдуми пройшли у 2018, 2020 та 2021 роках. За результатами перших двох із невеликою перевагою перемогли противники незалежності. Третій референдум, на якому збереження нинішнього статусу території підтримали вже 97% учасників, канаки бойкотували через пандемію COVID-19.

Форум

XS
SM
MD
LG