Доступність посилання

ТОП новини

У ВМС перевіряють інформацію про можливе ураження ще одного російського корабля 23 березня


За його Дмитра Плетенчука, корабель «Іван Хурс» – це не бойова одиниця, а частина допоміжного флоту Чорноморського флоту Росії
За його Дмитра Плетенчука, корабель «Іван Хурс» – це не бойова одиниця, а частина допоміжного флоту Чорноморського флоту Росії

Окрім кораблів «Ямал» та «Азов», 23 березня в окупованому Севастополі міг бути уражений ще один корабель – «Іван Хурс». Про це в етері Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») заявив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

«Є така підозра, що, найімовірніше, він теж отримав пошкодження. Як тільки ми зберемо цю інформацію з різноманітних джерел, зможемо її верифікувати, тоді ми зможемо нею оперувати як фактом», – сказав Плетенчук.

За його словами, корабель «Іван Хурс» – це не бойова одиниця, а частина допоміжного флоту Чорноморського флоту Росії.

Відомо, що у травні 2023 року дрони «Magura V5» вже атакували російський розвідувальний корабель «Іван Хурс». Щоправда тоді у російському Міністерстві оборони заявляли, що атаку відбили. А от у ГУР стверджували, що таки завдали ураження цьому кораблю.

Читайте також: Удар по вузлу зв’язку Чорноморського флоту РФ: з’явились супутникові знімки наслідків – «Схеми»

Пізно ввечері 23 березня в окупованому РФ Севастополі, за даними кореспондента проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії», було чути щонайменше шість потужних вибухів.

Згодом у Збройних силах України повідомили, що Сили оборони уразили великі десантні кораблі «Ямал» і «Азов», центр зв’язку та кілька об’єктів інфраструктури Чорноморського флоту РФ. У Військово-морських силах зауважили, що у разі України Дмитро Плетенчук заявив, що у разі серйозних пошкоджень кораблів у Росії в строю може залишитися лише три ВДК.

Російська сторона цю інформацію не коментувала. Але підконтрольний Росії голова Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що вечірня атака на Севастополь була «наймасовішою за останній час». За його словами, у центрі міста вибито скло, через попадання осколка ракети до будинку на Ялтинській загинув 65-річний севастополець, ще чотири людини поранені.

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні минулого року очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Форум

XS
SM
MD
LG