Доступність посилання

ТОП новини

Водозабезпечення півдня України погіршується, запаси підземних вод майже вичерпано – вчені


Україна, особливо на півдні, особливих запасів підземних вод немає, за винятком Херсонської області
Україна, особливо на півдні, особливих запасів підземних вод немає, за винятком Херсонської області

Українські вчені зазначають, що через зміни клімату водозабезпечення України, особливо південних регіонів, з роками погіршується. Про це сказав виконувач обов’язків директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Ромащенко в ефірі програми «Новини Приазов’я» на Радіо Свобода.

«Водозабезпечення України в цілому, особливо її південних регіонів, у зв’язку зі змінами клімату погіршується. Це питання має вирішуватися шляхом модернізації наявних систем водопостачання, залучення та постачання додаткових водних ресурсів, а переважно – це водні ресурси Дніпра. Тому що, на жаль, Україна, особливо на півдні, особливих запасів підземних вод немає, за винятком Херсонської області, де є достатні за запасами підземні якісні води для питного водопостачання на басейн», – стверджує Ромащенко.

2 грудня Верховна Рада України ухвалила державний бюджет на 2022 рік. Згідно з документом, на програму «Питна вода України» передбачено один мільярд гривень, повідомив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

За словами міністра, наразі в Україні, як і в усьому світі, бракує якісних питних водних ресурсів. «Це глобальна проблема. Причина її виникнення має комплексний характер: кліматичні умови, зношена інфраструктура, неефективне споживання, забруднення тощо. У нашій країні в деяких районах воду досі подають за графіком», – сказав він. Розв’язати ці багаторічні проблеми покликана зазначена державна програма.

В міністерстві повідомили, що планується будівництво та реконструкція водозабірних споруд, водопровідних очисних споруд, мереж водопостачання та очисних споруд водовідведення із застосуванням новітніх технологій. Окрім того, передбачене впровадження станцій доочищення питної води у системах централізованого водопостачання.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG