Доступність посилання

ТОП новини

У Києві молитовно вшанували загиблих оборонців Донецького аеропорту


У Михайлівському Золотоверхому соборі відслужили панахиду, Київ, 21 січня 2020 року
У Михайлівському Золотоверхому соборі відслужили панахиду, Київ, 21 січня 2020 року

У Києві 21 січня вшанували загиблих оборонців Донецького аеропорту та усіх загиблих учасників бойових дій: у Михайлівському Золотоверхому соборі панахиду відслужив Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

«Ми нині вшановуємо пам’ять тих, хто віддав найдорожче – своє життя за незалежність та українську державність», – зазначив митрополит.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, на панахиду зібрались «кіборги», їхні побратими – учасники бойових дій на сході України, родини загиблих воїнів і волонтери. Ініціатором акції виступила громадська організація «Серця кіборгів».

Панахида у Михайлівському соборі стала завершальним етапом «Доби пам’яті» – добового онлайн-марафону на честь оборонців Донецького аеропорту, який тривав із 10-ї ранку 20 січня до 10-ї ранку 21 січня.

До колонної зали Київської державної адміністрації могли прийти усі бажаючі і сказати свою слово про подвиг оборонців ДАПу.

Оборона летовища тривала 242 дні, з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і закінчилися після повного руйнування обох терміналів і диспетчерської вежі аеропорту.

23 січня із території аеропорту останнім вийшов старший сержант, командир відділення 81-ї ОАРМб Максим Ридзанич зі своїми бійцями, які утримували позицію «Пожарка» у пожежній частині аеропорту. Тому, багато учасників боїв і дослідників оборонної епопеї, подовжують тривалість оборони ДАПу до 244 днів.

За даними Генштабу, за час оборони ДАПу загинув 101 військовий, 440 були поранені, 9 бійців зникли безвісти. Окрім підрозділів ЗСУ, в обороні Донецького аеропорту брали участь добровольці «Правого сектору», «Карпатської січі» та інших формувань. Серед наймолодших загиблих добровольці Святослав Горбенко та Сергій Табала.

У Донецькому аеропорту та селищі Піски впродовж цього періоду воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, добровольці ДУК ПС, бійці 79-ї,72-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних та 93-ї окремої механізованої бригад, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці загону «Дикі качки», полку «Дніпро-1», «Карпатської Січі», та інші.

За даними громадських організацій родин загиблих та учасників АТО/ООС – під час оборони Донецького аеропорту загинули понад 200 українських військових, а понад півтисчі отримали поранення.

Багатьох «кіборгів» відзначено державними нагородами, більшість – посмертно.

Значення оборонної епопеї Донецького аеропорту, на думку дослідників, змінило хід подій, бо «показало Росії, що Україна здатна запекло оборонятися».

Офіційний Кремль заперечує, що він є головним чинником війни на сході України і називає події на Донбасі «внутрішнім українським конфліктом».

XS
SM
MD
LG