Доступність посилання

ТОП новини

У розвідці США оцінили можливість застосування Росією ядерної зброї


У розвідці США вважають, що застосування ядерної зброї РФ проти України «малоймовірне»
У розвідці США вважають, що застосування ядерної зброї РФ проти України «малоймовірне»

Застосування РФ ядерної зброї в війні проти України продовжує залишатися «малоймовірним», зазначила директор Національної розвідки США Евріл Гейнс, пише видання Reuters.

При цьому Гейнс не розкрила більш докладних деталей оцінки розвідки США.

Сполучені Штати в 2019 році вийшли з договору з Росією про ліквідацію ракет середнього та малого радіусу дії.

Угода, підписана в 1987 році президентом США Рональдом Рейганом і радянським генеральним секретарем Михайлом Горбачовим, обмежувала обидві країни від розміщення балістичних ракет наземного базування, крилатих ракет і пускових установок ракет, які могли використовуватися для перенесення або ядерних, або звичайних корисних навантажень.

Тодішній міністр оборони США Марк Еспер заявив, що вихід із угоди був «прямим результатом постійних і неодноразових порушень договору Росією впродовж багатьох років».

Після рішення США Росія також оголосила про вихід з угоди. Але водночас Москва заявила, що продовжить фактичний мораторій на розміщення такої зброї.

У лютому 2023 року президент Росії Володимир Путін заявив, що зупиняє участь своєї країни в договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, який обмежує кількість розгорнутих ядерних боєприпасів міжконтинентального радіусу дії.

XS
SM
MD
LG