Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз затвердив реформований Шенгенський кодекс про кордони


У п’ятницю, 24 травня, Рада ЄС схвалила оновлений Шенгенський кодекс про кордони
У п’ятницю, 24 травня, Рада ЄС схвалила оновлений Шенгенський кодекс про кордони

У п’ятницю, 24 травня, Рада ЄС схвалила оновлений Шенгенський кодекс про кордони, який регулює управління внутрішніми та зовнішніми кордонами, а також правила прикордонного контролю людей, які перетинають зовнішні кордони ЄС, йдеться у повідомленні пресслужби відомства.

Згідно з оновленим кодексом, у разі виникнення масштабної надзвичайної ситуації у сфері громадського здоров’я нові правила надають можливість – за рішенням Ради ЄС – запроваджувати узгоджені тимчасові обмеження на зовнішніх кордонах ЄС.

У пресслужбі Ради ЄС кажуть, що «під час пандемії COVID-19 ЄС міг лише видавати необов’язкові до виконання рекомендації щодо обмежень на поїздки для країн-членів».

На додаток до обмежень на поїздки, Рада також може запровадити тестування, карантин, самоізоляцію та інші заходи, пов'язані зі здоров'ям, для громадян країн, що не є членами ЄС, які в’їжджають до Євросоюзу.

«З метою боротьби з інструменталізацією міграції змінений Шенгенський кодекс про кордони надасть державам-членам можливість обмежити кількість пунктів перетину кордону або скоротити години їх роботи, а також дозволить посилити заходи прикордонного нагляду», – наголосили у відомстві.

Крім того, відомо, що переглянутий Шенгенський кодекс про кордони роз’яснює чинні рамки для повторного введення і продовження внутрішнього прикордонного контролю, який можливий у разі виникнення серйозної загрози державній політиці або внутрішній безпеці.

Внутрішній прикордонний контроль, про який було повідомлено комісію, держави-члени та Європейський парламент до його повторного запровадження, може залишатися чинним протягом максимум двох років.

У великих виняткових ситуаціях внутрішній прикордонний контроль може бути продовжений ще на 6 місяців, з можливістю продовження ще один раз загальною тривалістю до одного року.

Можливість використання альтернативних заходів, які зазвичай складаються з поліцейських перевірок та транскордонного співробітництва, має спонукати держави-члени суттєво обмежити повторне запровадження тимчасового прикордонного контролю. Ці заходи мають бути чітко відокремлені від систематичних перевірок осіб на зовнішніх кордонах, кажуть у Раді ЄС.

Крім того, нова процедура передачі дозволить державі-члену передавати громадян третіх країн, затриманих у прикордонній зоні, які незаконно перебувають на її території, державі-члену, з якої вони безпосередньо прибули. Цей регламент набирає чинності на двадцятий день після його опублікування в Офіційному віснику Європейського Союзу. Він підлягає прямому застосуванню в країнах ЄС.

Створена в 1985 році Шенгенська зона дозволяє понад 400 мільйонам людей вільно подорожувати без контролю на внутрішніх кордонах. Зараз вона включає 29 європейських країн – 25 держав-членів ЄС, а також Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію. Румунія та Болгарія – єдині країни-члени ЄС, які не мають повних пільг Шенгену.

Форум

XS
SM
MD
LG