Доступність посилання

ТОП новини

Латвієць із розслідування «Схем» про західну електроніку для російських Су пов’язаний із розробником шпигунського софту РФ


Літак Cу-34
Літак Cу-34

Громадянин Латвії Владімірс Борецкіс, компанії якого постачали західну електроніку підприємствам-партнерам військово-промислового комплексу РФ, також пов’язаний із розробниками російського шпигунського софту. Про це повідомляє угорська редакція медіа-холдингу RTL Group, яка зацікавилася бізнесом латвійця в Угорщині після виходу розслідування «Схем» (Радіо Свобода) про поставки імпортних технологій до Росії, що, в тому числі, складають «начиння» російських винищувачів типу Су.

У розслідуванні «Як Росія досі використовує у зброї західні технології. Приклад винищувача Су» журналісти «Схем» розповіли про дві фірми Noratec Holdings із Кіпру і Matrix Metal Group з Угорщини, які продавали імпортну електроніку російському імпортеру, пов’язаному з військово-промисловим комплексом РФ. Кіпрська й угорська фірми належать латвійцю Владімірсу Борецкісу.

Фірми Борецкіса Noratec Holdings з Кіпру та Matrix Metal Group з Угорщини продавали імпортну електроніку російському імпортеру, пов’язаному з військово-промисловим комплексом РФ
Фірми Борецкіса Noratec Holdings з Кіпру та Matrix Metal Group з Угорщини продавали імпортну електроніку російському імпортеру, пов’язаному з військово-промисловим комплексом РФ

Після публікації цього розслідування журналісти RTL встановили, що у його власності – ще одна компанія Sagat Group, зареєстрована у Будапешті у будинку за адресою вулиця Андраші, 31, у квартирі №3. В цій же квартирі зареєстрована інша компанія – Data Tower, яка є офіційним виробником російського програмного забезпечення Lampyre. Цей софт називають шпигунським.

Ще один зв’язок Борецкіса з Lampyre, як з’ясували журналісти RTL – через директора його згаданої угорської фірми Sagat Group Ласло Шмідта, який керує і угорським бізнесом Борецкіса (з 2019 року – ред.), і згаданим виробником російського софту Data Tower.

«Схеми» звернулися до Владімірса Борецкіса через Matrix Metal Group із проханням про коментар, але відповіді поки так і не отримали.

Раніше «Схеми» отримали від української розвідки список із переліком з понад 2000 закордонних деталей з «начиння» п’яти російських винищувачів – Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-34, Су-35С і Су-57 останнього покоління.

«Схеми» виявили, що у ланцюжку постачання західної електроніки від виробника до російських заводів задіяна низка посередників – зокрема, з Угорщини, Кіпру, Туреччини, Китаю і Росії. При чому в РФ це постачальники, пов’язані з військово-промисловим комплексом, які так і не потрапили під міжнародні санкції.

Форум

XS
SM
MD
LG