Доступність посилання

ТОП новини

«Такі заяви викликають стурбованість» – ексміністр оборони щодо слів Тарана про ЗСУ і стандарти НАТО


Колишній міністр оборони Андрій Загороднюк
Колишній міністр оборони Андрій Загороднюк

Колишній міністр оборони Андрій Загороднюк прокоментував Радіо Свобода висловлювання свого наступника – новопризначеного міністра Андрія Тарана щодо адаптації ЗС України до стандартів НАТО.

«Такі заяви викликають стурбованість. Як можна серйозно говорити про те, що ми йдемо в НАТО (нагадую, що про це написано і в Стратегії національної безпеки, яку ми ухвалили менш ніж місяць тому, і в Конституції України) і при цьому одразу ж відмовлятися від переходу на стандарти? Адаптація і запровадження стандартів є частиною інтеграції і не можна робити одне без іншого. Крім того, вони значно посилять ефективність наших підрозділів, а отже, – обороноздатність країни», – сказав Загороднюк в коментарі Радіо Свобода.

Він назвав «цілком реалістичною» адаптацію стандартів в ЗСУ до тих, що є у НАТО.

«Щодо «нереалістичності» адаптації стандартів в ЗСУ – питання, скільки часу і на яких посадах міністр вивчав стандарти, що у нього з’явилася така позиція? Це цілком реалістично – щонайменше щодо ключового пакету і десятків технічних стандартів, так щоби через два роки ми могли говорити про здійснення переходу», – додав Загороднюк.

Раніше сьогодні міністр оборони Андрій Таран заявив, що головним завданням Міністерства оборони «замість амбіційної, але недосяжної найближчим часом мети цілковитої адаптації ЗС України до стандартів НАТО» має бути мета максимального забезпечення здатності ЗСУ взаємодіяти з силами Альянсу.

Пізніше у коментарі Радіо Свобода на уточнювальне запитання, чому за стандартами НАТО зараз українська армія не може розвиватись, міністр Андрій Таран сказав: «Я саме так і казав, що поки що. Тому що навіть країни НАТО на теперішній час не мають всіх стандартів НАТО, втілених в життя в кожній країні».

Водночас конкретизувати, які це можуть бути стандарти, міністр оборони відмовився.

«Я не буду зараз конкретизовувати, бо я зараз не налаштований на спілкування. Вибачаюсь, мені треба їхати», – сказав Таран.

4 березня Верховна Рада підтримала призначення Андрія Тарана на посаду міністра оборони України. Його кандидатуру запропонував президент Володимир Зеленський.

Перед цим, з серпня 2019 року Міноборони очолював Андрій Загороднюк.

XS
SM
MD
LG