Доступність посилання

ТОП новини

Голові Запорізької ОДА погрожують висловленням недовіри через недофінансування медицини


Люди на вулицях Запоріжжя під час карантину, 29 березня 2020 року
Люди на вулицях Запоріжжя під час карантину, 29 березня 2020 року

Депутати Запорізької облради вимагають від керівництва Запорізької ОДА негайно перерозподілити кошти обласного бюджету на користь медичних закладів та боротьбу з коронавірусом у регіоні. Відповідний проєкт на сесію облради має негайно подати облдержадміністрація, інакше депутати погрожують оголосити недовіру голові Запорізької ОДА Віталію Туринку та відправити його у відставку. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода у Запоріжжі.

«Багато вже міських, обласних рад виділили кошти саме на боротьбу з коронавірусом, підтримку медичних закладів. У нас обласна державна адміністрація з цього питання повністю мовчить щодо розподілу цих коштів. Тому десь тижні три тому вже виникало це питання щодо необхідності розподілу бюджету на користь медичних закладів. Збиралися підписи за проведення позачергової сесії. Але питання в тому, що проєкт рішення про перерозподіл бюджету має право тільки вносити обласна державна адміністрація. Це її повноваження», – розповів депутат Запорізької облради Дмитро Майстро.

Проведення сесії облради щодо перерозподілу бюджетних коштів було заплановане на 2 квітня. Напередодні пресслужба Запорізької обласної ради оприлюднила інформацію, що рада вимагає від ОДА підготувати до 1 квітня проєкт термінового секвестру обласного бюджету.

«Нас депутатів обдзвонювали і планували сесію на 2 квітня, тобто на завтра, але щойно повідомили, що сесії не буде. Причина в тому, що обласна державна адміністрація не внесла проєкт про перерозподіл коштів на користь медичних закладів. Справа в тому, що кошти були виділені на будівництво: будівництво площі Фестивальної – понад 100 мільйонів, будівництво басейну у Мелітополі – понад 55 мільйонів. Я розумію, що все потрібно, але в даний час в цій ситуації більше потрібно підтримати медицину, оскільки у нас багато медиків звільняються через низькі зарплати, нема захисних масок», – розповів Майстро.

1 квітня низка депутатів облради заявили, що планують 2 квітня провести зустріч з головою Запорізької ОДА Туринком. Якщо досягти чітких домовленостей не вдасться, то депутати облради зберуть сесію для оголошення недовіри голові Запорізької ОДА.

Після заяви депутатів облради голова Запорізької ОДА Віталій Туринок провів брифінг щодо ситуації з поширенням коронавірусу в області, під час якого завив, що упродовж доби ОДА подасть до облради відповідний проєкт рішення.

«Ми чекали на те, щоб рішення ухвалила Верховна рада, на яку Кабінет міністрів подав свої пропозиції для того, щоб секвеструвати державний бюджет. На жаль, було прийнято багато рішень стосовно землі, міністрів фінансів, охорони здоров’я, але не дійшли до секвестрування бюджету. Ми вже більше чекати не можемо. Я вчора огололств, що буде зібрана позачергова сесія. Ми будемо намагатися зробити це у найкоротший період. Можливо, це буде п’ятниця або субота», – повідомив Віталій Туринок.

За даними преслужби облради, на першочергові потреби медзакладів регіону в обласному бюджеті необхідно знайти 450 мільйонів гривень.

23 березня на території міста Запоріжжя та Запорізької області було запроваджено режим надзвичайної ситуації через ситуацію з коронавірусом.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG