Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжжя: чим живе бізнес у регіонах в умовах карантину?


На одній з вулиць Запоріжжя
На одній з вулиць Запоріжжя

Запоріжжя – Як працюють великі промислові підприємства в умовах карантину? Чи вплинув він на аграріїв? Як виживає в таких умовах малий і середній бізнес? Чого чекати підприємцям після завершення карантину? Розбираємося у ситуації на прикладі Запорізької області, яка має потужний як промисловий, так і аграрний сектор. В той же час левова частка податків та робочих місць у цьому регіоні припадає на малий і середній бізнес.

Промисловість

Основна частка великої промисловості у Запорізькій області сконцентрована саме в обласному центрі. Ведення карантину суттєво не вплинуло на їхнє функціонування – більшість з них продовжує працювати в штатному режимі. Втім, і на них намагаються мінімізувати ризики зараження для працівників, не зупиняючи виробництва. Так, на роботу в режимі он-лайн у тих випадках, де це можливо, перевів частину своїх працівників металургійний комбінат «Запоріжсталь». А на «Мотор Січ» для працівників, незадіяних у виробництві, з 30 березня до 10 квітня запроваджено режим простою з оплатою 2/3 окладу.

Паралельно на таких працюючих великих підприємствах запроваджують власні карантині заходи, як-то температурний скринінг працівників. Зокрема, на Запорізькому титано-магнієвому комбінаті заборонено на час карантину проводити наради, збори за масової участі працівників, а на «Запоріжсталі» забезпечують власних працівників масками та рукавичками для користування у громадському транспорті, коли ті добирають до роботи та з неї дому.

Карантині заходи також призвели до певної диверсифікації виробництва на окремих великих підприємствах. На них налагоджують виробництво для власних потреб антисептиків та захисних масок. Зокрема, останні для своїх працівників виготовляють на титано-магнієвому комбінаті. На цьому підприємстві також виготовлятимуть хлорвмісні дезінфікуючі засоби для обробки житлових будинків Запоріжжя.

Оголошення на магазині у Запоріжжі, який взявся торгувати товарами першої необхідності
Оголошення на магазині у Запоріжжі, який взявся торгувати товарами першої необхідності

Малий та середній бізнес за карантину

Втім, ключову роль в економіці Запоріжжя грає саме малий та середній бізнес. За даними голови Бізнес-союзу «Порада» Олени Єременко, саме на нього припадає 50% наповнення бюджету міста і понад 70% робочих місць у Запоріжжі. Серед проблем, з якими таким підприємцям довелося зіткнутися в Запоріжжі, представниця бізнес-об’єднання називає відсутність координації між владою на різних рівнях і бізнесом на місцях.

«Не був створений координаційний центр, який буде збирати всю інформацію і доносити її до бізнесу. Ми зіткнулися з низкою випадків, коли бізнес просто не володіє інформацією, інформація по заборону тих чи інших дій до нього навіть не була донесена, а його вже карають. Тому поки ніхто не рахує збитки. Люди намагаються взагалі якось вийти з цієї ситуації, бо у частини бізнесу припинена діяльність; частина просто хоча б покриває ті витрати, що несе. А якась частина працює, але витрати у них у будь-якому випадку набагато вищі, ніж були, бо потрібно забезпечити персонал, працівників всіма необхідними у цій ситуаціями масками, рукавичками плюс доставка у багатьох випадках до місця роботи, а це додаткові витрати. Тому сам прибуток буде зменшений», – розповідає Олена Єременко.

Ряди зачинених на час карантину магазинів у одному з районів Запоріжжя
Ряди зачинених на час карантину магазинів у одному з районів Запоріжжя

Так, практично повністю довелося зупинити роботу своєї фірми Максиму Терещенко, який очолює запорізьку Ozone-Group. Компанія спеціалізується на організації концертно-масових заходів та продажу музичних інструментів і апаратури.

«У мене декілька видів бізнесу. Це роздрібні продажі, це послуги, організація концертно-масових заходів, реклама-маркетинг. На даний час всі ці напрямки зупинені повністю. Згідно з законами, які були прийняті, ми підпадаємо під списки, і не маємо права фактично працювати. Лише можливо віддалено робити певні рекламні моменти, але всі рекламні бюджети призупинені, все урізано, зменшено, тому що стосується мене, мого бізнесу, то у нас зараз відбувається повна зупинка. Ми на даний час працюємо у мінус», – розповідає керівник СЕО Ozone-Group.

Зачинені на час карантину магазини в одному з районів Запоріжжя
Зачинені на час карантину магазини в одному з районів Запоріжжя

Максим Терещенко додає: «Орендні плати у нас є. Комерційні підприємства, в яких ми орендуємо приміщення, пішли нам на зустріч і зменшують орендну плату на час карантину. Державні (структури – ред.), на жаль, не діють ніяк і ставлять палки в колеса. Це що стосується орендної оплати. Всі концерти зупинені, всі концерти перенесені на вересень-жовтень-листопад. Та ми не знаємо, чи будуть тоді концерти-події».

Підприємець зазначає, що в умовах карантину йому довелося відправити левову частину працівників у оплачувану відпустку; в он-лайн режимі продовжили працювати лише окремі представники компанії, що мають завершити раніше вже початі рекламні та маркетингові проєкти.

Частина кафе у місті працює у режимі на замовлення з наступною доставкою чи самовивозом
Частина кафе у місті працює у режимі на замовлення з наступною доставкою чи самовивозом

Запорізька ж рекламна агенція PerfectWork не змінила режиму своєї роботи в умовах карантину – тут традиційно працюють у віддаленому режимі, адже мають клієнтів не лише у Запоріжжі, а й по всій країні. Та керівник агенції Станіслав Скалозуб каже, що вплив карантину вже наразі відчувається у призупиненні цілої низки проєктів, робота над якими мала початися у квітні.

«У мне є пул клієнтів, з якими ми постійно співпрацюємо. Щодо об’ємів роботи, у клієнтів деяких бізнес-активність впала. Наприклад, у тих, хто займається виробництвом одягу, призупинили замовлення. Що стосується іншого виробництва, то замовляли друк етикеток у мене, дизайн замовляли, тобто, в принципі, вони ще не відчули на собі цього. А так люди налякані, авжеж. Частина проєктів, над якими ми мали почати працювати, поки заморожені. Сказали, давай почекаємо, бо ми боїмося, не знаємо, що в країні буде, який курс буде… Заробляти я заробляю, та прогнозувати щось зараз важко», – розповідає Станіслав Скалозуб.

Безлюдна піцерія – заклад працює лише на замовлення
Безлюдна піцерія – заклад працює лише на замовлення

Наразі у Запоріжжі, каже Олена Єременко, є попит лише на певне обмежене коло товарів та послуг.

Представниця бізнес-об’єднання пояснює: «На сьогоднішній день, ми розуміємо, що єдине, що у нас користується попитом – це виробництво і реалізація товарів першої необхідності і певні групи медикаментів. На все інше у нас на сьогодні попиту нема. Продукти харчування – абсолютно різні і для різних категорій людей, але ми розуміємо, що основна категорія людей не може собі дозволити, особливо в таких умовах, широку групу товарів. Тому всі інші напрямки несуть збитки в тій чи іншій мірі, за виключенням послуг житлово-комунального комплексу, якими ми все одно користуємося і будемо вимушені за нього заплатити».

Сфера торгівлі

16 березня Запоріжжя, не чекаючи рішення уряду, запровадило посилення карантинних заходів у місті в превентивних цілях. Згідно з рішенням міської влади, тимчасово зупинена робота об’єктів загального користування з присутністю більше ніж 10 осіб: усіх магазинів, окрім продуктових та аптек; кінотеатрів, театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів; кафе, ресторанів, закладів громадського харчування, окрім тих, що працюють на замовлення з наступною доставкою чи самовивозом; дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у тому числі спортивних; фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних майданчиків та стадіонів; торговельно-розважальних центрів; усіх ринків. Майже одразу після ведення цих заборон у Запоріжжі було створено спеціальну групу для підприємців, через яку ті в он-лайн режимі пропонують запорожцям свої товари та послуги.

Згодом, 23 березня, у Запоріжжі також введено додаткові обмеження щодо об’єктів торгівлі харчовими продуктами. Так, заборонено на час карантину роботу засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, як-то автокафе, візки, палатки тощо. Голова бізнес-союзу «Порада» наголошує, що подібне рішення міської влади скоріше вдарить по економічній ситуації в місті, ніж допоможе зупинити пандемію у Запоріжжі.

У місті заборонено продаж квітів у МАФах, окрім штучних для поховання
У місті заборонено продаж квітів у МАФах, окрім штучних для поховання

«Я за те, щоб був жорсткий карантин, за те, щоб були правила, яких би дотримувалися всі, але всі ці дії вважаю абсолютно неадекватними. Я не вважаю, що якщо я купляю каву у стакані в людини, яка стоїть у рукавичках і масці, або купляю у хлібному кіоску упакований хліб, то в мене більше шансів отримати інфекцію, ніж коли я заходжу до супермаркету беру цей же хліб, який побував у сотнях рук до мене. Супермаркети обмежені у просторі. Там чимало людей, які торкаються кожного товару невідомо скільки разів. Ми ж не прийдемо додому і не почнемо обробляти кожну продукцію, яку звідти принесли. Це менш небезпечно, якби я все теж саме або по одинці купила в кіоску в однієї людини, що отримала цей товар і видає просто. Я вважаю, що це абсурдно, але наслідки будуть не співставними», – каже Олена Єременко.

Як і в Запоріжжі, була призупинена і робота продуктових ринків в регіоні. Наразі низка міст вже поновила їхню діяльність після відповідного рішення уряду. Так, ринкова торгівля продуктами харчування знов ведеться у Мелітополі за умови, що всі продавці будуть працювати у засобах захисту, відстань між продавцями і покупцями становитиме 2 метри, на ринках системно проводитимуть дезінфекцію. За схожих умов поновив свою роботу і продуктовий ринок у Енергодарі.

Сільське господарство

Первинно під заборону торгівлі у Запорізькій області потрапили і оптові продуктові ринки, де реалізовували свою продукцію безпосередньо її виробники. Так, було закрито такий торговельний майданчик у селі Водяне Кам’янко-Дніпровського району, населення якого спеціалізується на городництві, зокрема вирощуванні тепличних овочів. Як вихід із такої ситуації місцева влада дозволила аграріям торгувати овочами з власних подвір’їв.

«Люди продовжують реалізовувати свою продукції зі своїх домогосподарств. Ситуація контрольована: дотримуємося всіх заходів безпеки – всі люди у масках. Все у цьому сенсі організовано… Сьогодні стоїть питання, щоб налагодити просто реалізацію. Про економіку говорити не будемо, бо в таких умовах взагалі нема жодних підстав рахувати економічну складову. Зараз головне питання – налагодити реалізацію, щоб наші місцеві виробники не викидали свої продукцію або щоб вона не застоювалася у них вдома», – зазначає голова Кам’янко-Дніпровської районної ради Михайло Пригода.

Аби допомогти городникам реалізувати свою продукцію, в районі навіть створили у вайбері спеціальну групу для торгівлі овочами та готують запуск спеціального сайту.

Закритий продовольчий ринок в одному з районів Запоріжжя
Закритий продовольчий ринок в одному з районів Запоріжжя

«Для того, щоб вкладені сили та кошти нашого населення були недаремними, ми долучили IT-компанію, яка зараз займається розробкою онлайн-платформи для оптової торгівлі овочевою продукцією. Цей проєкт заплановано запустити приблизно через 2-3 тижні. Зараз він на стадії розробки, і щодня ми туди щось додаємо, щось прибираємо звідти, тому, яким буде готовий результат, говорити зарано», – додає Михайло Пригода.

В цілому ж, у сільській місцевості паніки через карантин нема, каже голова «Аграрного союзу» у Запорізькій області Анатолій Тиховод. Він і сам є фермером, керує агрофірмою «Ольвія» у Приазовському районі Запоріжжя. Його підприємство є базовим для Одеського селекційно-генетичний інституту Національний центру насіннєзнавства та сортовивчення України. Тут вирощують близько 12 різних сільгоспкультур.

Анатолій Тиховод на власному прикладі пояснює, як за умов карантину працюють запорізькі фермери: «Комплекс весняно-польових робіт розпочався ще у лютому, тому що він був дуже теплий, і зараз продовжується. Але, на жаль, через умови карантину усіх людей, які безпосередньо не задіяні у процесі підготовки ґрунту, догляду за посівами, живлення, ми вимушені відправити по домівках, щоб вони не перебували у майстернях, не перебували на токах, в офісах. Тому зараз половина офісу відправлена у відпустки за свій рахунок, у тарифні відпустки тому, що ми намагаємося зробити так, щоб якомога менше людей контактували між собою. Все керування і управління підприємством робимо через телефонний зв'язок, інтернет. Пишемо повідомлення, робимо фотографії – по них оцінюємо стан рослин, їхню зараженість шкідниками, ушкодження морозобоєм і багато іншого».

Після дозволу уряду у місті поновили роботу магазини, що торгують насінням та іншими товарами для сільського господарства
Після дозволу уряду у місті поновили роботу магазини, що торгують насінням та іншими товарами для сільського господарства

Наслідки карантину

Голова Бізнес-союзу «Порада» Олена Єременко зазначає, що наразі центральні органи влади фактично не підтримали малий і середній бізнес у кризових умовах, ухвалені заходи спрямовані переважно на великий бізнес.

Вона пояснює: «Звільнення від податку на землю – це, в першу чергу, підтримка крупного бізнесу, власників землі. І знову ж таки, на жаль, на державному рівні така підтримка була прийнята, але вся вона ляже на місцеві бюджети, які і так постраждають, і недоотримають прибуток. Сам державний бюджет жодним чином не підтримав малий і середній бізнес. Я зверталася з ініціативою, говорила, що, якраз, набагато менше наш бюджет місцевий матиме втрат, якщо він відмінить на квартал єдиний податок для 1-ї і 2-ї груп. Це, за великим рахунком, ті, хто працює на ринках. Це невеликі коши, але це якось би підтримало людей і дало б зрозуміти, що про них взагалі пам’ятають».

Усі наслідки карантину для економіки регіону представниця бізнес-об’єднання поки не береться прогнозувати. Серед потенційних проблем, з якими може зіткнутися область у посткарантинний період – це скорочення працівників.

Оголошення на одному з центрів зайнятості у Запоріжжі
Оголошення на одному з центрів зайнятості у Запоріжжі

«На сьогоднішній день бізнес, згідно із законодавством, не має права звільняти людей – це будуть штрафи. Слава Богу, внесли зміни до законодавства, яке дає можливість їм відправляти людей за свій рахунок більш ніж на 15 днів, тобто на час карантину. Але це не означає, що по закінченню карантину бізнес не стане скорочувати робочі місця. Коли закінчиться карантин, бізнес почне розуміти, наскільки він надалі готовий працювати і в яких об’ємах, і, можливо, все одно будуть вимушені скорочення робочих місць, звільнення працівників», – говорить Олена Єременко.

Голова Бізнес-союзу «Порада» також додає, що на економіку впливатиме і фактор повернення до області тих, хто раніше працював за кордоном.

«Люди повернулися з Європи. Цим людям теж треба працювати, жити за щось і так далі. Роботу буде не так просто знайти, я так думаю, після карантину. По-друге, ці люди до цього завозили валюту до країни і, в тому числі, давали якусь фінансову «подушку» своїм сім’ям, яку витрачали тут. Зараз на цю суму теж все буде зменшено», – пояснює Олена Єременко.

Чи вплине карантин суттєво на аграріїв регіону, не береться прогнозувати і голова «Аграрного союзу» області Анатолій Тиховод. Каже, наразі фермерські господарства мають певні запаси всього необхідного для своєї роботи, але все залежить від того, скільки триватиме карантин.

«Щодо засобів захисту рослин вже відчувається деякий дефіцит, але в основному всі готувалися до весняно-польових робіт взимку і, в принципі, деякі запаси міцності є у господарствах. Як це вплине далі на нас, коли буде продовжуватися карантин, якщо будуть проблеми з запасними частинами або з пальними, засобами рослин? Ми ж на весь рік не можемо передбачити все: з’явився якийсь, наприклад, шкідливий організм у полі, його треба знищити, а ми не знаємо, чи препарат буде на складах. Економічна ситуація теж не дозволяє нам вдосталь заготувати, зробити подвійний, наприклад, запас палива, засобів захисту рослин чи добрив, бо ми не знаємо на 1, на 2 чи на 6 місяців буде цей карантин», – каже фермер.

Більш оптимістичний у своїх прогнозах Максим Терещенко. Підприємець зазначає, що головне – зберегти свої кадри і не втрачати оптимізму.

«Наша аналітика підказує нам, що 2 місяці буде така криза, а через 2-3 місяці ринки мають піднятися, – каже Максим Терещенко. – І скоріш за все, ті компанії, що залишать працівників кістяк, які зможуть швидко відновитися, зможуть все компенсувати. Принаймні це наш підрахунок на основі консультацій із різними аналітиками і фінансистами».

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG