Доступність посилання

ТОП новини

Товарообіг у березні падає на 10%, «можливо, ситуація буде наростати» – голова митної служби


Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов
Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов

Українська митниця фіксує скорочення товарообігу у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції та закриттям кордонів, повідомив голова Державної митної служби України Максим Нефьодов в інтерв'ю Радіо Свобода.

«Ми вже бачимо падіння товарообігу. І, звичайно, це виклик для всього світу. Тому що ламаються логістичні ланцюжки. Але я маю сказати, що це далеко не в рази. Поки що ми відстаємо від товарообігу минулого року, тобто місяць до місяця (березень 2020-го до березня 2019 року – ред.), приблизно на 10%», – сказав Нефьодов.

Він припустив, що «ситуація буде наростати». «Тому що реальні обмеження вводяться країнами ж поступово стосовно торгівлі. Бізнес може якийсь час ще торгувати зі складів. Все ще щось рухається. Тому подивимося, як буде ситуація розгортатися далі», – наголосив посадовець.

Оновлений у зв’язку з пандемією коронавірусу базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП на 4% та девальвацію національної валюти до 30 гривень за долар на кінець року. За менш оптимістичним прогнозом, тобто, якщо карантин буде продовжено не до травня, а на довший термін, ВВП може знизитися на 9%, а гривня здешевшає до 35 гривень за долар. Але обидва сценарії, як оптимістичний, так і песимістичний, передбачають підтримку Міжнародного валютного фонду, наголошує економіст Сергій Фурса.

XS
SM
MD
LG