Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус коштуватиме Україні від 4% до 10% ВВП – Сергій Фурса


Чоловік у медичній масці на продуктовому ринку біля метро Героїв Дніпра, Київ, 26 березня 2020 року
Чоловік у медичній масці на продуктовому ринку біля метро Героїв Дніпра, Київ, 26 березня 2020 року

Наслідки боротьби з коронавірусом можуть коштувати Україні, за попередніми оцінками, від 4% до 10% ВВП, прогнозують економісти. І без фінансової підтримки Міжнародного валютного фонду коштів на лікування та допомогу українцям точно не вистачить. Відтак власники бізнесів закликають депутатів вже під час найближчої позачергової сесії проголосувати так званий «антиколомойський» законопроєкт, як основну вимогу МВФ до України, адже зупинка економічної активності через карантин впливає на економіку в цілому і позначається на благополуччі населення.

Про незадовільну ситуацію з доходами громадян вже відкрито говорять очільники на місцях.

«Хтось вже фінансово не дотягує (до кінця карантину – 24 квітня). Багато людей були самозайняті або працювали в приватному бізнесі й не завжди легально. Багато людей мали щоденний чи щотижневий розрахунок. Ми не німці, не іспанці, не італійці – у наших людей немає заощаджень і багато вже пішли позичати гроші до рідних і друзів, щоб проіснувати», – розповідає мер Чернівців Олексій Каспрук. Тож вирішення проблеми покладає на державу.

«Місцеві влади це не витягнуть на собі. І так у нас вже бюджети пішли «в рознос». Видатки збільшились. Я переконаний, що державні банки повинні терміново почати видавати людям експрес кредити в розмірі мінімальної заробітної плати з пільговими умовами повернення», – пропонує очільник Чернівців, втім, як запасний варіант, розглядає можливість забезпечити мешканців доходом і за рахунок збільшення фінансування громадських робіт.

«Подивимось на можливості нашого бюджету… Але для тих, хто втратив роботу, буде змога працювати на місто за невелику, можливо, мінімальну заробітну плату. Тобто бути корисним і мати живі гроші в руках», – каже він.

Бізнес проти форс-мажору

На початку тижня Європейська бізнес асоціація провела експрес-опитування підприємців з різних регіонів України, щоб з’ясувати, як встиг вплинути карантин на їхній бізнес та якою буде реакція на його продовження. І майже половина компаній (48%) уже зафіксували від 20% до 50% втрат від доходів. Ще 16% ухвалили рішення про зміну заробітної плати персоналу, а 14% – про скорочення штату.

Базуючись на результатах опитування, 6% планує частково закривати бізнес, а 31% шукатимуть нові ніші для розвитку.

Цікаво подивитись і на ситуацію в трохи ширшій перспективі. Так, оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП на 4% та девальвацію гривні до 30 гривень за долар на кінець року. Втім, це за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня. За менш оптимістичним прогнозом, тобто, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може знизитися на 9%, а гривня здешевшає до 35 гривень за долар. Але обидва сценарії, як оптимістичний, так і песимістичний, передбачають підтримку Міжнародного валютного фонду, наголошує економіст Сергій Фурса.

Він також нагадує, що для МВФ критично важливим є голосування українських парламентарів за так званий «антиколомойський» законопроєкт (що серед іншого передбачає неможливість повернення «Приватбанку» колишнім власникам).

Коломойський винен українським платникам податків 5,5 мільярда доларів і він має віддати ці гроші
Сергій Фурса

«Позиція МВФ така, що це пан Коломойський винен українським платникам податків 5,5 мільярда доларів і він має віддати ці гроші. А українські платники податків в жодному випадку не мають віддавати Коломойському жодної копійки. Це зараз найважливіше і саме це відділяє нас від катастрофічного сценарію – зменшення ВВП на 10%. Але це, наголошую, якщо не буде дефолту і якщо буде підтримка МВФ. Втім, є небезпека, що наші можновладці вирішать, що можна отримати 1,4 мільярда доларів від МВФ в рамках програми підтримки тих країн, які страждають від коронавірусу, а ці гроші можна отримати без виконання якихось умов, а далі, мовляв, подивимось, якось пропетляємо. До речі, такої стратегії «пропетляємо» дотримувався експрезидент Віктор Янукович і ми мали кризу в 2014 році», – наголошує Фурса.

Частина депутатів із фракції «Слуга народу» й справді заговорили про дефолт як спосіб розв’язання проблем. Втім, інша одразу виступила категорично проти.

«Ми, народні депутати України, члени фракції «Слуга народу», закликаємо колег по фракції та парламенту підтримати законопроєкт №3260, що унеможливить відміну рішення НБУ про націоналізацію/ліквідацію банків та повернення несправедливої компенсації з Державного бюджету їх попереднім власникам. Цей законопроєкт знімає ризики розбалансування фінансової системи України та необґрунтованого навантаження на державний бюджет у важкий для країни період світової економічної кризи.

…Оголошення дефолту призведе до катастрофічних наслідків для нашої державності. Ми перестанемо бути надійними партнерами, щонайменше 10 наступних років нас оминатимуть усі міжнародні інвестори, ми не зможемо отримати від міжнародних фінансових інститутів жодних кредитів, без яких неможливо буде стимулювати економіку та провести успішні реформи. Державні активи будуть скуповуватися за безцінь. Гривня впаде, інфляція буде неконтрольованою, зростатиме безробіття. І наша країна буде падати все нижче і нижче», – окреслюють наслідки неухвалення законопроєкту №3260 у спільній заяві частина депутатів зі «Слуг народу».

За останніми повідомленнями, позачергове засідання Верховної Ради мало б відбутися 30 березня.

У порядку денному має бути низка економічних документів, зокрема, пов’язаних і зі змінами до бюджету, а також вже згаданий законопроєкт про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Втім, відкритими залишаються два запитання: чи буде забезпечений кворум, адже деякі народні обранці захворіли на коронавірус і потенційно могли передати недугу своїм колегам, а також, чи встигнуть за цей час якісно підготувати необхідні документи на розгляд.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
  • Зображення 16x9

    Власта Лазур

    Політичний журналіст, автор та ведуча інформаційно-аналітичної програми «Свобода Live». До команди Радіо Свобода приєдналася у червні 2018 року. Раніше працювала журналістом, продюсером та редактором на загальноукраїнських телеканалах

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG