Доступність посилання

ТОП новини

Податкові канікули і матеріальна допомога для громадян. Як країни світу готуються рятувати економіку від коронавірусу?


Пандемія коронавірусу може спровокувати фінансову кризу, яка, за деякими оцінками, стане відчутнішою для світової економіки, ніж криза 2008 року. Особливо сильно наслідки пандемії і пов'язаних з нею карантинних заходів позначаться на малому і середньому бізнесі – кафе, магазини, сімейні готелі та інші підприємства по всьому світу вже зараз скаржаться на різке зниження доходів; якщо карантин затягнеться, багато з них ризикують збанкрутувати.

У зв'язку з цим у багатьох країнах вживаються заходи, спрямовані на підтримку економіки, бізнесу і ринку праці; подекуди влада збирається підтримувати і звичайних громадян. Телеканал «Настоящее время» вивчав, як уряди різних країн збираються допомагати економіці і населенню впоратися з кризою.

Гонконг і США роздають гроші, Швеція на рік звільняє від податків

Серед країн Євросоюзу найбільш сміливими можна назвати дії уряду Швеції. У скандинавському королівстві надали можливість бізнесу не платити податки протягом найближчого року, пише Financial Times. Таким чином, у шведську державну казну може не надійти близько 27,5 мільярда євро, стверджують експерти, але влада вирішила, що спроба врятувати бізнес від банкрутства коштує цих грошей.

Влада Гонконгу запропонувала інший підхід, щоб розворушити економіку в умовах кризи. Йдеться про можливість виділення 10 тисяч гонконгських доларів на кожного громадянина. Економісти, опитані Financial Times, сумніваються в ефективності такого методу. Причина цього – ізоляція і слабка мобільність жителів, яким буде важко елементарно вийти з дому і почати витрачати виділену матеріальну допомогу.

Незважаючи на критику експертів, до методів, схожих на гонконгські, готова вдатися влада США. Міністерство фінансів Сполучених Штатів випустило меморандум, в якому запропонувало надати кошти для прямих виплат фізичним особам – платникам податків. На ці цілі планується витратити близько 500 мільярдів доларів.

Передбачається, що виплати будуть здійснюватися в два раунди: із 6 квітня і з 18 травня поточного року. Окремо Мінфін США розглядає можливість додаткового кредитування малого бізнесу на загальну суму в 300 мільярдів доларів і підтримки авіаційної галузі – на 50 мільярдів.

Міністерство фінансів ФРН готове витратити сотні мільярдів євро на підтримку багатьох сфер національної економіки, починаючи від самозайнятих громадян і закінчуючи найбільшим німецьким державним банком KfW. За словами німецького міністра Олафа Шольца, на підтримку фрілансерів і мікропідприємств буде виділено близько 50 мільярдів євро, 400 мільярдів отримає банк KfW, який на 80% належить федеральному уряду, ще 100 мільярдів планується витратити на покриття фінансових зобов'язань юридичних осіб по всій країні.

Франція, в свою чергу, готується компенсувати «тимчасовий простій» для робітників, які залишилися без роботи в результаті закриття багатьох підприємств, і для самих компаній, які постраждали через пандемію, – на це виділено 45 мільярдів євро. Крім того, юридичним особам надають право податкових відстрочок. Втім, цей захід, вважають експерти, може дорого обійтися французькому бюджету, для якого податкові надходження є однією з найбільш важливих доходних статей.

Галузева підтримка в Росії

Російська економіка, яка страждає не тільки від пандемії коронавірусу, але ще і від супутнього їй падіння ціни на нафту, також не залишиться без підтримки, кажуть в уряді Росії. Чиновники не беруться називати цифри збитків для різних галузей економіки, які вони понесли в результаті кризи, але вже озвучили низку заходів, які будуть втілюватися.

Так, Росія має намір істотно підтримати туристичну галузь і компанії, що працюють у сфері цивільних авіаперевезень. Повідомляється, що будуть вжиті заходи з надання державних гарантій, необхідних для пролонгації і (або) реструктуризації кредитів. Крім того, туристичні фірми отримали відстрочку на сплату податків і обов'язкових внесків до державних фондів.

Центральний банк Росії розширить опції по рефінансуванню кредитів для малого і середнього бізнесу. Для рефінансованих кредитів ставка вже знижена на два відсоткових пункти. Підтримка повинна торкнутися і онлайн-торгівлі. Зараз комісія банків по еквайрингу в торгових точках становить 2-3%. Ймовірно, вона буде знижена, пише ТАСС.

Російський уряд також задекларував додаткові заходи підтримки економіки, бізнесу та громадян. В тому числі пропонується звільнити вантажоперевізників від сплати зборів у систему «Платон», спростити доступ іноземних ліків на російський ринок, надати докапіталізацію лізинговим компаніям і так далі.

Україна

У Національному банку України (НБУ) заявили, що мають намір найближчим часом запровадити правила пільгового користування кредитами. Цей захід, який був названий пресслужбою банку «кредитними канікулами», покликаний підтримати бізнес, який в результаті кризи виявився не в змозі вчасно вносити платежі по позиках. Як саме будуть працювати «канікули», в НБУ наразі не уточнюють, але запевняють, що нові правила будуть обов'язковими для всіх банків країни.

Раніше український парламент своєю постановою заборонив нараховувати штрафи і пеню у зв'язку з невиплатою платежів по кредитах з боку фізичних осіб. Ці ж правила будуть працювати в разі прострочення сплати податків і комунальних платежів.

Виплати по безробіттю в Естонії і підтримка бізнесу в Латвії

У країнах Балтії уряди вже схвалили виділення конкретних сум на підтримку бізнесу і громадян. Естонія заявила про готовність виділити на це до 8% власного ВВП, заявив прем'єр-міністр країни Юрі Ратас. Гроші будуть розподілені на підтримку ринку праці через виплати матеріальної допомоги по безробіттю, а також компенсації витрат потерпілим від кризи роботодавцям. Крім того, держава готова здійснювати поруку по кредитах і сприяти пом'якшенню графіку їхніх виплат.

В середині березня уряд Латвії оцінював збитки економіки від пандемії коронавірусу в 1 мільярд євро. До 20-го числа, за оцінками експертів, ця сума подвоїлася. Латвійські чиновники мають намір провести через парламент «економічний пакет», який гарантує працівнику, який опинився без роботи, виплату як мінімум 75% від заробітної плати, але не більше від 700 євро. Ця сума не буде підлягати оподаткуванню.

Підтримку отримає і бізнес, однак для нього встановлена умова: підприємство не повинно мати проблем зі сплатою податків у докризовий період.

Міністерство фінансів Литви пропонує аналогічні заходи боротьби з кризою. Для цього уряд планує «розкупорити» дорожній фонд країни, а також фонд кліматичних змін. За словами прем'єр-міністра Литви Саулюса Скверняліса, заходи, запропоновані урядом, будуть схвалені парламентом країни найближчим часом.

Казахстан готується економити

У Казахстані, де, як і в Росії, економіка вкрай залежна від експорту сировини, також прогнозують серйозну фінансову кризу. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв вже сказав, що для боротьби з кризою і її наслідками можуть бути використані кошти з резервного фонду, обсяг якого, за словами президента, становить 90 мільярдів доларів. Крім того, казахстанські чиновники мають намір переорієнтувати деякі статті витрат бюджету на підтримку бізнесу і зайнятості населення.

Підтримати економіку країни закликав і колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Він виступив зі зверненням до громадян, заявив про підтримку курсу президента Токаєва, а також закликав бізнес і громадян по змозі допомогти спеціальному фонду, створеному для порятунку національної економіки.

Ситуацію в Казахстані Назарбаєв охарактеризував як кризу, яку можна порівняти з тим, що була в країні в 1990-х роках, а жителів країни закликав готуватися до «суворої економії».

Оригінал публікації – на сайті телеканалу «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG