Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус: світ змінює норми і звички


Захворювання COVID-19, що спричиняється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, і було вперше виявлене в Китаї наприкінці 2019 року, продовжує наступ у всьому світі, хоча вже відступає в Китаї. Країни продовжують ухвалювати – або не ухвалювати – запобіжні заходи, щоб уповільнити розповсюдження хвороби. Також пандемія цього захворювання спричиняє зміни в міжнародних спортивних календарях. До вашої уваги – огляд деяких останніх подій у протистоянні коронавірусові.

Годинник, що відлічував час до початку «Євро-2020». Деякі матчі мали пройти тут. Санкт-Петербург, Росія, 16 березня 2020 року
Годинник, що відлічував час до початку «Євро-2020». Деякі матчі мали пройти тут. Санкт-Петербург, Росія, 16 березня 2020 року

Футбол

Європейський союз футбольних асоціацій, як і очікували, ухвалив перенести на рік чемпіонат Європи з футболу, що мав би відбутися з 12 червня до 12 липня в 12 містах 12 європейських країн. Пропоновані нові дати – з 11 червня до 11 липня 2021 року.

Теніс

Також через пандемію відкладений тенісний турнір French Open. Він мав початися 24 травня. Тепер, як повідомила Французька тенісна федерація, він має відбутися з 20 вересня до 4 жовтня. Це перший тенісний турнір із серії Grand Slam, що відкладений через пандемію.

Олімпійські ігри

Натомість Міжнародний олімпійський комітет заявляє, що й далі має намір провести цьогорічні літні Олімпійські ігри в японському Токіо через чотири місяці, незважаючи на розповсюдження коронавірусу в усьому світі.

«На цій стадії немає ніяких підстав для радикальних рішень… Будь-які спекуляції на цей момент були б контрпродуктивними», – мовиться в заяві МОК.

Франція

У Франції запроваджена заборона виходити з дому, з незначними винятками (зокрема, для купівлі продуктів, на роботу чи з роботи в разі необхідності, для отримання медичної допомоги; також дозволені індивідуальні спортивні заняття на відкритому повітрі – біг, їзда на велосипеді тощо).

Але рух міжміського транспорту не закривали. За повідомленнями, багато мешканців столиці Парижу, хто мав куди виїхати з міста, рушили на вокзали. Ті, хто лишився в місті, кинулися в супермаркети й аптеки, хоча вони залишаться відкритими й за нових обмежень.

Париж, 15 березня 2020 року – за два дні до нової заборони
Париж, 15 березня 2020 року – за два дні до нової заборони

Опівдні, коли заборона набула чинності на термін принаймні в два тижні, вулиці почала патрулювати поліція. Вона може вимагати довести підстави для виходу на вулицю і штрафувати на суму від 38 до 135 євро, якщо вони будуть недостатніми.

Також уперше за свою понад півторастолітню історію закрила двері для прочан католицька святиня в Лурді на південному заході країни.

Через пандемію у Франції вже були закриті навчальні заклади, ресторани й бари, промислові підприємства не працюють.

На цей час у Франції повідомляють про 6333 заражених новим коронавірусом і 148 померлих.

Німеччина

Уряд Німеччини видав офіційне попередження про те, що виїзд із країни може бути небезпечним для життя через новий коронавірус; попередні кілька днів діяла рекомендація Міністерства закордонних справ країни з закликом не виїжджати без нагальної потреби.

Голова МЗС Гайко Маас повідомив, що на спеціальні авіарейси для повернення додому тисяч німецьких туристів, які опинилися заблокованими за кордоном, буде витрачено до 50 мільйонів євро.

На кордоні Німеччини з сусідньою Австрією поновлений контроль, Обераудорф, 16 березня 2020 року
На кордоні Німеччини з сусідньою Австрією поновлений контроль, Обераудорф, 16 березня 2020 року

У Німеччині вже запроваджені такі заходи для обмеження пересування людей, як закриття навчальних закладів у більшій частині країни (це компетенція органів влади окремих земель), контроль на кордонах чи суворі рекомендації не збиратися в великих кількостях.

У країні підтверджено вже понад 6 тисяч випадків захворювання, спричиненого коронавірусом, 13 людей померли.

Австрія

В Австрії запровадили карантин іще в кількох містечках на заході країни, в одному з яких виявили відразу п’ять хворих із новим коронавірусом. Із цих місцевостей заборонений виїзд, як і в’їзд у них, до 3 квітня, а ті, хто побував у них попередніми двома тижнями, мають піти в самоізоляцію.

Раніше в країні так само закрили на карантин іще кілька гірських містечок, серед них гірськолижний курорт Ішґль.

Контроль температури подорожніх на кордоні Австрії з сусідньою Італією, перевал Бреннер, 10 березня 2020 року
Контроль температури подорожніх на кордоні Австрії з сусідньою Італією, перевал Бреннер, 10 березня 2020 року

За останні дні залізничні перевезення в країні скоротилися на 70 відсотків, а пасажирські перевезення автотранспортом скоротилися «до мінімуму», сказав канцлер Себастіан Курц.

В Австрії вже кілька днів діють значні обмеження на пересування в громадських місцях, такі, як заборона збиратися більш ніж по п’ятеро. Австрійців закликано піти в самоізоляцію, в країні закриті навчальні заклади і крамниці, крім тих, що продають життєво важливі товари.

У країні наразі повідомлено про 1132 випадки захворювання і 3 померлих від нього.

Італія

Усі мешканці Італії, які повертаються з-поза меж країни, тепер зобов’язані відбути 14-денну самоізоляцію незалежно від того, чи мають вони симптоми захворювання, вирішив уряд країни. Ця норма має діяти до 25 березня.

На цей час в Італії вже діють суворі обмеження на пересування людей у країні.

Близько 10 тисяч студентів-медиків випускних курсів оголосять лікарями достроково, на 8–9 місяців раніше від звичного терміну, і без необхідних іспитів, повідомив міністр охорони здоров’я Ґаетано Манфреді. За його словами, таких лікарів пошлють працювати в загальнотерапевтичні клініки і в будинки для літніх, щоб вивільнити більш досвідчених колег для роботи в лікарнях, що наповнюються дедалі швидше.

Лише на цьому цвинтарі похорони тепер відбуваються цілий день що пів години. Одне з найбільш потерпілих міст Берґамо, Ломбардія, 16 березня 2020 року
Лише на цьому цвинтарі похорони тепер відбуваються цілий день що пів години. Одне з найбільш потерпілих міст Берґамо, Ломбардія, 16 березня 2020 року

У найбільш ураженому північному регіоні Ломбардії, кажуть фахівці, різко бракує місць у відділеннях інтенсивної терапії. Таку лікарню на сотні місць інтенсивної терапії нині створюють у ярмарково-виставковому центрі Мілану, але для неї наразі бракує обладнання і фахівців.

Кількість хворих через новий коронавірус в Італії становить 31506 людей, померлих – 2503.

Італія нині є другою найбільш ураженою країною після Китаю.

Іспанія

В Іспанії, де вже діють суворі обмеження на пересування людей, поліція почала патрулювати на сухопутному кордоні з Францією.

Барселона, 14 березня 2020 року
Барселона, 14 березня 2020 року

Число захворілих зросло до 11178, число померлих до 491. Таким чином, Іспанія стала четвертою найбільш ураженою країною після Китаю, Італії й Ірану, обійшовши Південну Корею.

Греція

У Греції в офіційній урядовій газеті оприлюднена заборона на релігійні служби всіх релігій по всій країні до 30 березня. В першу чергу це стосується православних, яких у цій країні більшість і які 19 квітня святкують Великдень.

Закритий через пандемію ресторан на набережній, Салоніки, 14 березня 2020 року
Закритий через пандемію ресторан на набережній, Салоніки, 14 березня 2020 року

Священний синод Елладської православної церкви в Греції у відповідь оголосив, що обмежує релігійні служби, але не скасовує їх.

За останніми даними, в Греції вже 387 хворих із новим коронавірусом, із них померли 5.

Велика Британія

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб порадив громадянам країни відмовитися на наступні 30 днів від подорожей за межі країни, що не є необхідними для них.

Також уряд закликає уникати міжлюдських контактів, що не є необхідними.

Ближчим часом очікуються нові, суворіші обмеження.

Лондон, 14 березня 2020 року
Лондон, 14 березня 2020 року

Англіканська церква, головна протестантська церква країни, оголосила, що припиняє публічні служби Божі, щоб уповільнити розповсюдження коронавірусу, хоча храми залишаться відчиненими для молитви. Також, за повідомленнями, будуть далі здійснюватися церковні одруження і похорони.

Кілька великих мереж кінотеатрів заявили, що закривають свої заклади по всій Британії у відповідь на раніше ухвалені рекомендації уряду обмежити суспільне життя.

Число хворих із новим коронавірусом у країні зросло майже до 2 тисяч. Померлих наразі 56.

Північна Македонія

Політичні сили Північної Македонії домовилися відкласти парламентські вибори, що були призначені на 12 квітня, через спалах коронавірусної інфекції. Нова дата ще не призначена.

Біля Університетської клініки, Скоп’є, 11 березня 2020 року
Біля Університетської клініки, Скоп’є, 11 березня 2020 року

У Північній Македонії офіційно повідомляють про 26 заражених новим коронавірусом, померлих наразі немає.

Росія

У Росії з 18 березня й до 1 травня обмежують в’їзд до країни іноземців. Органи влади російських регіонів мають виявити росіян, які повернулися останнім часом із-за кордону з ознаками ГРВІ, і перевірити їх на наявність нового коронавірусу. Також у країні вказано обмежити масові заходи.

Влада столиці Москви заборонила до 10 квітня всі масові заходи на вулицях, а в приміщеннях – із числом учасників понад 50 осіб. Крім того, в місті вирішили закрити школи з 21 березня по 12 квітня. Але влада Москви заперечила плани запроваджувати в місті карантин.

Біля інфекційної лікарні імені Боткіна, в якій ізолюють можливих заражених коронавірусом, Санкт-Петербург, 16 березня 2020 року
Біля інфекційної лікарні імені Боткіна, в якій ізолюють можливих заражених коронавірусом, Санкт-Петербург, 16 березня 2020 року

У Росії офіційно повідомлено про зростання числа заражених новим коронавірусом до 114 осіб, із них 56 – у Москві. Померлих від коронавірусного захворювання, за офіційними даними, на цей час немає.

Президент Володимир Путін заявляє, що ситуація з коронавірусом у його країні під контролем.

Російська православна церква, провідна релігійна сила в цій країні, ухвалила нові правила служб Божих, що передбачають посилення санітарних правил при здійсненні причастя, хрещення чи соборування, а також відмову від цілування церковних святинь у деяких випадках. При цьому чільний діяч РПЦ митрополит Іларіон (Алфеєв) закликав вірян не боятися приходити на служби Божі і причащатися під час нинішньої пандемії.

Вірянка РПЦ цілує мощі св. Івана Хрестителя, завдання волонтера – протирати скло після кожного поцілунку. Санкт-Петербург, 15 березня 2020 року
Вірянка РПЦ цілує мощі св. Івана Хрестителя, завдання волонтера – протирати скло після кожного поцілунку. Санкт-Петербург, 15 березня 2020 року

Російський спортивний діяч В’ячеслав Колосков, колишній президент Російського футбольного союзу (нині він там має титул почесного президента), коментуючи рішення УЄФА відкласти на рік чемпіонат Європи з футболу, назвав його правильним і мудрим і перейшов до іншої теми. «Треба думати не тільки про спорт – у нас скоро свято, 75 років перемоги. Ось це не можна зірвати, це буде трагедією, якщо свято не відбудеться. Треба скасувати все, що можна, але домогтися того, щоб свято відбулося, щоб пройшов «безсмертний полк». А все інше ми надолужимо», – сказав він російському виданню «Чемпіонат».

Казахстан

Влада країни оголосила, що з 19 березня запроваджує обмеження на пересування людей і транспорту в двох найбільших містах країни, Алмати (з населенням близько 1,9 мільйона осіб) і столиці Нур-Султані (з населенням понад 1,1 мільйона). Заклади громадського харчування в них мають перейти в режим доставки. Великі непродуктові крамниці мають закритися. Також розглядається можливість припинити роботу громадського транспорту в цих двох містах.

Перевірка температури на вході в торговельний центр, Алмати, 17 березня 2020 року
Перевірка температури на вході в торговельний центр, Алмати, 17 березня 2020 року

За повідомленням урядової комісії, ці міста поділять на сектори, щоб обмежити пересування людей. Зокрема, як повідомив мер Алмати Бакитжан Саґінтаєв, навколо цього міста влаштують 27 блокпостів, які будуть контролювати поліція, нацгвардія й армія. Крім уже закритих у всьому Казахстані вишів і шкіл, в Алмати також закриють дитсадки й ясла, додав мер.

У Казахстані наразі 32 випадки коронавірусного захворювання, приблизно порівну в цих двох містах, і влада країни хоче не допустити його розповсюдження на інші регіони.

Ізраїль

В Ізраїлі запровадили нові обмеження у зв’язку з розповсюдженням коронавірусу: мешканцям заборонено виходити з дому без «поважних» причин, як-то по продукти чи ліки, до лікаря чи на роботу в разі необхідності за умови, що на робочому місці буде не більше як 10 осіб. Скасовано роботу нічних закладів і нічного громадського транспорту.

«Не дозволено виходити з дому для відвідин парків, ігрових майданчиків, пляжів, басейнів чи бібліотек… Підтримуйте суспільні контакти через електронні засоби, не контактуйте з членами родини чи друзями, якщо вони не живуть із вами в одному домі», – мовиться в наказі Міністерства охорони здоров’я.

При цьому уточнено, що все-таки дозволяється перебувати на свіжому повітрі для прогулянок родиною, з дітьми чи з домашніми тваринами.

Раніше Ізраїль уже значно обмежив міжнародні подорожі і закрив спортивні й розважальні заклади. Але президент країни Реувен Рівлін мусив виступити зі спеціальною заявою на адресу тих мешканців, хто не докладає зусиль для обмеження розповсюдження вірусу. «Обмеження – це не відпустка! Я чую, що пляжі й туристичні стежки переповнені людьми. А небезпека ж реальна!» – сказав він.

За повідомленнями, в Ізраїлі наразі 304 хворих із новим коронавірусом, померлих немає.

Індія

В Індії закрили для відвідування близько 150 історичних пам’яток, зокрема славетний Тадж-Магал у місті Аґрі – наразі до 31 березня; термін пізніше можуть переглянути.

На цей час в Індії вже закрито більшість шкіл, торговельних центрів, розважальних закладів на кшталт кінотеатрів тощо, рішеннями місцевих органів влади регіонів країни.

Зовнішня дезінфекція пасажирського потяга в депо, Колката, 16 березня 2020 року
Зовнішня дезінфекція пасажирського потяга в депо, Колката, 16 березня 2020 року

Наразі в Індії, з населенням в 1,3 мільярда людей, було підтверджено тільки 126 випадків нового коронавірусного захворювання, з них троє хворих померли.

Ірак

У столиці Багдаді для протидії розповсюдженню коронавірусу від вечора запроваджується комендантська година, наразі на термін в один тиждень. За повідомленнями, після оголошення про це в місті виникли великі черги на автозаправках, у крамницях тощо; на вході в великі супермаркети працівники перевіряли температуру в тих, хто входить, і роздавали одноразові рукавички.

Дезінфекція площі біля святині імама Аббаса, священне для шиїтів місто Кербела, 15 березня 2020 року
Дезінфекція площі біля святині імама Аббаса, священне для шиїтів місто Кербела, 15 березня 2020 року

У країні на цей час 154 підтверджені випадки захворювання, викликаного новим коронавірусом, із них 11 померли.

Іран

Верховний керівник Ірану аятола Алі Хаменеї видав фатву (релігійний указ), що забороняє «непотрібні» подорожі.

До цього моменту релігійне керівництво Ірану відкидало ідеї обмежувати пересування людей, незважаючи на все нові жертви коронавірусу. Влада лише закликала мешканців залишатися вдома, але населення країни широко ігнорує цей заклик. Крамниці і ресторани далі працюють.

Також влада закликає уникати поїздок із нагоди майбутнього іранського Нового року, що настане 20 березня. Скасовані масові п’ятничні молитви. А в місті Кумі, що стало епіцентром хвороби в Ірані, і ще в одному священному для шиїтів місті Машгаді закриті для відвідування великі шиїтські святині. Поліції вже довелося розганяти релігійних консерваторів, які протестували проти закриття цих святинь, кількох демонстрантів арештували.

Посадовці Ірану тим часом звинувачують у перешкоджанні в боротьбі з коронавірусом Сполучені Штати Америки, які не знімають із країни своїх санкцій.

Перед зачиненою святинею Масуме, Кум, 16 березня 2020 року
Перед зачиненою святинею Масуме, Кум, 16 березня 2020 року

Іран через пандемію коронавірусного захворювання тимчасово відпустив на волю близько 85 тисяч в’язнів, серед них і частину політичних в’язнів. Але, зазначають оглядачі, найвідоміші політв’язні й далі лишаються за ґратами.

Офіційно не повідомляли, коли тимчасово звільнені муситимуть повернутися відбувати покарання.

На початку минулого тижня Іран уже так само тимчасово звільнив близько 70 тисяч ув’язнених. Тоді йшлося тільки про тих, чиї терміни були менші від п’яти років, нікого з ув’язнених за антиурядові протести того разу не відпустили.

В Ірані повідомляють наразі про 16169 захворілих і 988 померлих через новий коронавірус.

Південна Корея

У Південній Кореї влада провінції Кйонґі, яка оточує столицю Сеул і є найбільш населеною в країні, погрожує закрити майже 140 християнських церков, які не виконали вказівки про заходи проти розповсюдження коронавірусу.

У цій провінції Південної Кореї – країни, близько 20 відсотків населення якої належить до низки протестантських християнських церков, – влада видала церквам адміністративний наказ реєструвати всіх відвідувачів, перевіряти їхню температуру і забезпечити, щоб на службах усі були в масках і на відстані не менш ніж 2 метри одне від одного. Якщо церкви не виконають цих вимог, їм загрожує штраф на суму до 2400 доларів і закриття.

Із відвідуванням протестантських церков пов’язані понад 70 випадків захворювання через новий коронавірус у цій провінції, з них 46 – парафіяни однієї й тієї ж невеликої церкви.

Спорожнілий колишній королівський палац Кйонбок, нині музей. Сеул, 11 березня 2020 року
Спорожнілий колишній королівський палац Кйонбок, нині музей. Сеул, 11 березня 2020 року

Також у Південній Кореї вже втретє відклали, тепер іще на два тижні, початок шкільного року (який у цій країні зазвичай триває з початку березня по середину лютого, з літніми і зимовими канікулами посеред навчального року). Тепер початкові й середні школи всіх рівнів і дитячі садки мають почати навчальний рік 6 квітня – на п’ять тижнів пізніше, ніж звично. Також у цій країні розглядають можливість перенести всі заходи, пов’язані з приймальним процесом до вишів.

Загалом у Південній Кореї на цей час 8320 випадків захворювання і 81 померлий.

Китай

У місті Ухані, що стало центром поширення нового вірусу в Китаї і світі, за минулу добу зареєстрували тільки один новий випадок захворювання і ще лише 20 в інших місцях країни, причому всі нові хворі прибули з-за кордону.

Китай не закривав своїх кордонів. Столиця Пекін, у якій за останню добу 9 нових випадків, вимагає від усіх прибулих до міста 14-денного карантину, схожі заходи ухвалили й інші китайські міста.

Під карантином. Ухань, фото 10 березня 2020 року
Під карантином. Ухань, фото 10 березня 2020 року

Посадовці говорять, що Китай, схоже, подолав найгірше і зараз переживає останні випадки хвороби в країні. Тепер Китай передає свої запаси захисних засобів і направляє своїх медичних фахівців до Ірану, Італії й інших країн, де захворювання ще тільки поширюється.

Загалом у Китаї на цей час було зареєстровано, за різними підрахунками, від 81 до 82 тисяч випадків захворювання, викликаного новим коронавірусом (із яких майже 69 тисяч уже видужали), померли від хвороби від понад 3200 до понад 3300 людей.

Світ

Загалом у світі випадків захворювання COVID-19 на цей час було зареєстровано 184976, 7529 людей через нього померли – такі дані Всесвітньої організації охорони здоров’я. Університет імені Джонза Гопкінза у США, який веде підрахунки також за іншими оприлюдненими даними, наводить дещо інші числа: 190140 випадків захворювання, з них 7517 померли, а 80648 уже видужали.

В Україні наразі, за останніми даними, офіційно було 14 підтверджених випадків захворювання COVID-19, з них дві людини померли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG