Доступність посилання

ТОП новини

Як карантин впливає на поширення хвороби і смертність?


Від коронавірусу SARS-CoV-19, що викликає захворювання COVID-19, помирають від 1 до 3,4% інфікованих. Останню цифру, яку назвала Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), багато вчених вважають перебільшеною: адже ніхто поки не може виявити точну кількість хворих, а відповідно визначити достовірний рівень летальності. Загалом цей рівень залежить від багатьох факторів, зокрема можливостей системи охорони здоров'я кожної країни, ефективності виявлення хворих, відстежування їхніх зв'язків, якості та кількості тест-систем. Експерти припускають: коли буде більш повний об’єм даних, рівень летальності від нової коронавірусної інфекції у кожній країні відрізнятиметься.

Чому COVID-19 ‒ це небезпечно і треба берегтися?

За даними ВООЗ, в середньому через сезонний грип помирає 0,1% інфікованих. Тому коронавірус COVID-19, який має вищу летальність, ‒ не «просто звичайний грип». До того ж, проти сезонного грипу є вакцини, а проти коронавірусу їх ще не винайшли. Зараз над цим працює багато компаній, однак очікувати, що вакцина швидко з’явиться, на думку експертів, не варто.

Також у ВООЗ говорять, що нова коронавірусна інфекція заразніша від типового грипу.

Карантин ‒ необхідність?

Кількість смертей від коронавірусу в Китаї почала знижуватися, коли там запровадили безпрецедентні заходи безпеки ‒ багатомільйонні міста закрили на карантин. Але вірус ще задовго до цього вирвався назовні. Тепер Європа ‒ епіцентр пандемії коронавірусу SARS-CoV-19.

Експерти попереджають: якщо не вводити серйозні обмеження ‒ хвороба поширюватиметься стрімко й лавиноподібно.

Наприклад, під час пандемії так званого «Іспанського грипу» у 1918 році два американських міста поставилися до безпеки по-різному. У Філадельфії провели масовий парад, і після цього у місті загинуло багато людей. А у Сент-Луїсі ввели обмежувальні заходи, і смертність там була значно меншою.

Якщо не запровадити карантин ‒ хворих буде надто багато. Лікарні перевантажаться: не вистачатиме ліжок, апаратів для вентиляції легень і лікарів. В результаті ‒ кількість загиблих збільшиться. Так, як зараз в Італії. А якщо обмежити поширення хвороби ‒ її можна «розтягнути» в часі, щоб медики встигали лікувати всіх.

Краще реакція надмірна, ніж недостатня?

Країни, які швидко діють, зменшують кількість смертей у рази. Тут вирізняється ‒ Тайвань.

Хоча багато громадян Тайваню живуть і працюють в Китаї, але за весь час епідемії на острові зафіксували 77 випадків захворювання і одну смерть (станом на 17 березня). Чому? Тайвань оперативно ввів 124 різних обмежувальних заходи: карантини, заборону подорожей, відстеження пересування хворих.

Від нас залежить ‒ багато. Що потрібно робити?

Треба почати жити інакше. Припускають, що у 80% людей хвороба протікає легко або безсимптомно. Інфікований може і не знати, що заражений коронавірусом. Саме цим він наражає на небезпеку інших. Особливо людей старшого віку (за 60 років) із хронічними, серцево-судинними захворюваннями, діабетом та проблемами з легенями.

Тому зараз потрібно:

  • За можливості залишайтеся вдома
  • Уникайте груп і натовпів
  • Скасовуйте зустрічі
  • Виходячи за продуктами, майте список покупок, щоб не затримуватись в магазині більше, ніж необхідно
  • Часто й ретельно мийте руки
  • Не чіпайте обличчя, особливо на вулиці немитими руками
  • Дезінфікуйте поверхні
  • Ідіть на самокарантин у випадку підозри на хворобу

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG