Доступність посилання

ТОП новини

«Рахую не дні, а роки»: у Запоріжжі вийшли на підтримку полонених оборонців Маріуполя


Понад сотня близьких та рідних військових вишикувались вздовж центрального проспекту міста та скандували «Не мовчи! Полон вбиває!», «Поверніть героїв додому!», «Маріуполь два роки в полоні!» та інші гасла
Понад сотня близьких та рідних військових вишикувались вздовж центрального проспекту міста та скандували «Не мовчи! Полон вбиває!», «Поверніть героїв додому!», «Маріуполь два роки в полоні!» та інші гасла

25 травня в Запоріжжя відбулася акція на підтримку Маріупольського гарнізону, бійці якого два роки перебувають у російському полоні, повідомляє корспондент Радіо Свобода.

Понад сотня близьких та рідних військових вишикувались вздовж центрального проспекту міста та скандували «Не мовчи! Полон вбиває!», «Поверніть героїв додому!», «Маріуполь два роки в полоні!» та інші гасла.

«Хлопці, які тримали Маріуполь, зараз у полоні вже третій рік. Наші захисники, Маріупольський гарнізон до останнього боролися. Вони виконали свій обов’язок. Зараз наш обов’язок – боротися за їхню свободу. Ми постійно збираємось на акції, аби нагадати всьому світу, що наші військовополонені не забуті, що ми за них боремося – так, як вони боролися за нас», – каже учасниця акції, волонтерка Стелла Орел.

На захід близькі полонених прийшли з прапорами підрозділів та платками з написами «Час плине, а я рахую вже не дні, а роки», «Полон – це розтягнута в часі смерть», «Мовчиш? Полон вбиває» тощо. Частина учасників акції мала плакати з написами англійською мовою.

«Щоб за кордоном знали, що наші військовополонені досі в полоні в Російській Федерації, щоб повпливали на їхній обмін. Чекаю на брата. Офіційного підтвердження немає, що він у полоні. Остання інформація була у березні 22 року. Телефонував мені. Після того більш не виходив на зв’язок», – каже Дар’я, сестра бійця 23 загону морської охорони, що прийшла на акцію з плакатом з написом «Do not be silent! Captivity kills».

19 травня у Запоріжжі відбувся автопробіг на підтримку українських військовополонених, оборонців Маріуполя, які рівно два роки тому вийшли з «Азовсталі».

17 травня 2022 року у Міноборони України повідомили про початок операції з порятунку заблокованих на території «Азовсталі» українських військових – із заводу до медзакладу в окупованому Новоазовську евакуйовано 53 тяжкопоранених військових. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доправлені в окуповану Оленівку.

За даними Генштабу ЗСУ, захисники Маріуполя, утримуючи позиції на «Азовсталі», «не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20000 особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС».

Президент України Володимир Зеленський заявив 21 травня 2022 року в спільному з першою леді інтерв’ю ведучим національного телемарафону «Єдині новини», що захисники Маріуполя, виведені з заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь», мають бути звільнені за процедурою обміну.

Україна готова до обмінів військовополоненими з Росією у будь-який час. Про це заявив днями Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Але, як повідомляє Координаційний штаб, Росія систематично звинувачує Україну у бездіяльності та небажані обмінювати поневолених військовослужбовців і цивільних людей. Хоча Росія продовжує односторонньо блокувати обміни військовополоненими.

8 лютого 2024 року відбувся 51-й обмін військовополоненими і в Україну повернулись з російського полону 100 громадян України.

Форум

XS
SM
MD
LG