Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі відбулися акції на підтримку українських військовополонених


За словами організаторів, вони хочуть таким чином привернути увагу громадськості, міжнародних організацій до проблеми повернення українських полонених
За словами організаторів, вони хочуть таким чином привернути увагу громадськості, міжнародних організацій до проблеми повернення українських полонених

У центрі Запоріжжя 16 березня відбулася акція-перформанс на підтримку українських військових, які перебувають у полоні. Його організаторами виступили родини полонених. За словами організаторів, вони хочуть таким чином привернути увагу громадськості, міжнародних організацій до проблеми повернення українських полонених, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Учасники акції принесли з собою тематичні плакати. Також у рамках заходу на площі, де він проходив, спеціально встановили столи і два стільці, на одному з яких були військові кітелі як нагадування, що родини військових чекають на своїх близьких з полону.

«Це мирна акція у підтримку військовополонених і безвісти зниклих. Вони вже більше, ніж два роки, як в полоні. Є люди, які в полоні вже з 14-го року. Ми вийшли для того, щоб люди не забували, що є ті, хто хоче додому, хочуть повернутися живими. Буде імпровізований перформанс, який нагадає, що рідна людина чекає свого рідного. Вона не з ним, але люди пам’ятають про нього. І всі рідні дуже сумують за своєю близькою людиною, сумують за тим, що у них було. Наразі цього не має, тому кітелі як символ того, що вони, мабуть, і поряд, але поряд їх не має», – каже одна зі співорганізаторок акції на ім’я Анна, яка чекає з полону чоловіка, що служив у 36-й бригаді морської піхоти.

Також 16 березня в одній із бібліотек Запоріжжя відбулася мистецька акція на підтримку полонених. В її рамках були організовані тематична виставка фоторобіт і картин та виступи місцевих митців.

«Сьогоднішній проєкт – це арт-зустріч і запрошення всіх, хто згоден бути амбасадором наших хлопців, голосом, тобто кожен із нас може бути тією рушійною силою, яка може говорити через творчість, через свою небайдужість до всього світу. Дуже часто виходить так, що це начебто нас не обходить, а коли ми маємо друзів або когось свого у кого є така біда, то це стає спільним, це дотичність. І сьогодні ми будемо об’єднуватися заради того, щоб ми всі були ось тим голосом», – ділиться волонтерка, організаторка акції Ольга Плечун.

16 березня акції на підтримку військовополонених відбулися також в Києві, Дніпрі й низці інших міст.

8 лютого між Україною і Росією відбувся обмін полоненими, в ході якого додому повернули 100 українців, за словами президента Володимира Зеленського, більшість із них – захисники Маріуполя.

Загалом в ході обмінів, за його даними, звільнили 3 135 полонених.

Командир бригади спеціального призначення «Азов» Денис Прокопенко наприкінці січня вказував на те, що понад 900 «азовців», які обороняли Маріуполь, залишаються в полоні, і військові цієї бригади майже не потрапляють у списки на обмін.

Форум

XS
SM
MD
LG