Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський підписав закон про обмеження депутатської недоторканності


Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про обмеження недоторканності народних депутатів. Про це повідомили у пресслужбі президента.

«Документ спрямований на гармонізацію положень законодавчих актів з відповідними конституційними нормами. Водночас з метою забезпечення дотримання гарантій депутатської діяльності закон визначає особливості в частині початку досудового розслідування щодо народного депутата України, затримання, обрання щодо нього запобіжного заходу, проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій», – мовиться у повідомленні.

Верховна Рада ухвалила цей законодавчий акт, поданий президентською фракцією «Слуга народу»​, 18 грудня. Це рішення підтримали депутати з фракцій «Слуга народу» та «Опозиційна платформа – за життя», жодного голосу не дали фракції «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Голос». Всього за документ проголосував 291 обранець.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше від дня набрання чинності законом «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України», що станеться 1 січня 2020 року.

3 вересня Верховна Рада обмежила недоторканність народних депутатів України з 1 січня 2020 року. Тоді рішення підтримали 373 народні депутати при 300 необхідних.

Законопроєкт про обмеження депутатської недоторканності був зареєстрований у парламенті попереднього скликання п’ятим президентом Петром Порошенком. Він пропонує виключити зі статті 80-ї Конституції України положення, яке гарантує парламентарям депутатську недоторканність і неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності без належної згоди Верховної Ради.

Конституційний суд України у червні 2018 року визнав цей законопроєкт конституційним.

XS
SM
MD
LG