Доступність посилання

ТОП новини

Після відмови РФ від зернової угоди її флот спробує більш активно перешкоджати торгівлі морем – британська розвідка


Британські експерти вважають, що рішення про вихід Росії із зернової угоди, ймовірно, було ухвалене Кремлем не раптово, а «деякий час тому», оскільки РФ вирішила, що угода більше не відповідає її інтересам (фото ілюстративне)
Британські експерти вважають, що рішення про вихід Росії із зернової угоди, ймовірно, було ухвалене Кремлем не раптово, а «деякий час тому», оскільки РФ вирішила, що угода більше не відповідає її інтересам (фото ілюстративне)

Після відмови Москви від зернової угоди російський чорноморський флот, ймовірно, відіграватиме більш активну роль у перешкоджанні будь-якій торгівлі, що пролягає морем. Про це йдеться у звіті Міноборони Британії з посиланням на дані розвідки.

Однак, як переконана британська сторона, операції з блокади ЧФ РФ у відповідь «наражатимуться на загрозу з боку українських надводних безпілотних апаратів і крилатих ракет берегової оборони».

Британські експерти також вважають, що рішення про вихід Росії із зернової угоди, ймовірно, було ухвалене Кремлем не раптово, а «деякий час тому», оскільки РФ вирішила, що угода більше не відповідає її інтересам.

Британська розвідка переконана, що Росія просто прагне «відвернути всі торгові судна від українських портів». А заяви Москви про вихід з угоди через буцімто небезпеку для цивільних суден від українських мін чи використання Україною зернового коридору у військових цілях, є дезінформацією, кажуть у Лондоні.

Раніше у Білому домі заявили, що, за їхніми даними, Росія встановила додаткові морські міни на підходах до українських портів.

«Вважаємо, що це скоординовані зусилля, які мають на меті виправдати будь-яку атаку проти цивільних судів у Чорному морі, поклавши відповідальність за них на Україну», – заявили у Вашингтоні.

17 липня Москва відмовилася продовжити так звану зернову угоду, укладену за посередництва Туреччини та ООН, у рамках якої було створено безпечний морський коридор для виходу суден із експортним зерном та іншими сільськогосподарськими продуктами з портів України. Офіційні американські представники різко розкритикували відмову Росії від зернової угоди, назвавши блокаду українських портів «актом військової агресії».

XS
SM
MD
LG