Доступність посилання

ТОП новини

Україна розшукує 300 зниклих безвісти на Донбасі, насправді їх більше – Геращенко


Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час презентації книжки Станіслава Асєєва, який перебуває в полоні бойовиків на Донбасі
Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час презентації книжки Станіслава Асєєва, який перебуває в полоні бойовиків на Донбасі

Українські представники, що працюють у мінській групі, розшукують близько 300 цивільних і військових, зниклих безвісти на Донбасі. Про це у Facebook 30 серпня повідомила перший заступник голови Верховної Ради, представниця Українив Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко.

Вона також указала, що «звичайно, реальна цифра набагато більша, адже ми не знаємо точної інформації про зниклих за лінією зіткнення, й неможливо зрозуміти повні масштаби трагедії до закінчення війни».

«Ми не можемо встановити долі зниклих людей через відсутність доступу до окупованих територій, але дуже важливо підтримати родини зниклих – усі вони в страшному психологічному стані, більшість потребує соціальної підтримки. Важливо, що Верховна Рада прийняла закон про статус зниклих, уряд протягом трьох місяців має створити міжвідомчу комісію, яка формуватиме єдиний реєстр зниклих», – відзначила Геращенко.

«У рамках мінської групи наполягаємо на створенні механізму за участі Міжнародного комітету Червоного Хреста і Російської Федерації для пошуку, але представники РФ традиційно це блокують», – наголосила представниця України.

30 серпня відзначається Міжнародний день зниклих безвісти.

Цього дня в залі очікування Південного залізничного вокзалу Києва пасажирів зустрічають незвичні фігури. Це інсталяція, що зображає родичів людей, які зникли безвісти під час збройного конфлікту на сході України. Інсталяція має назву «Застиглі в очікуванні». Її створилв Міжнародний комітет Червоного Хреста з нагоди Міжнародного дня зниклих безвісти. Десять фігур чоловіків, жінок та дітей, які символічно чекають на вокзалі своїх зниклих родичів.

За даними Червоного Хреста, з початку конфлікту на Донбасі зникло щонайменше півтори тисячі людей.

XS
SM
MD
LG