Доступність посилання

ТОП новини

В’ятрович: День Перемоги Україна має відзначити по-українськи, а не по-радянськи


Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

70-у річницю перемоги над нацизмом Україна повинна відзначити, але не за радянськими традиціями. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив історик, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Той внесок українців у перемогу над нацизмом був настільки значимим, що ми маємо не тільки право, але й обов’язок відзначати такі дати, відзначати по-українськи, а не по-радянськи», – заявив Володимир В’ятрович.

Історик упевнений, що немає великого значення, в який день був підписаний акт про капітуляцію Німеччини – 8 чи 9 травня.

За його словами, Сталін свідомо хотів говорити саме про 9 травня для того, щоб підкреслити значний внесок у перемогу Радянського Союзу.

На думку В’ятровича, Друга світова війна ще довго залишатиме свій слід у свідомості і пам’яті українців, але велике значення має те, яким чином пам’ятати про війну.

«Ми повинні говорити про Другу світову війну як про одну з найбільших трагедій в українській історії. Українці змушені були воювати за чужі інтереси і часто вбивати один одного. Тому 8 травня – День пам’яті і примирення – для українців є особливо актуальним. Ми маємо примирити тих людей, предки яких, можливо, воювали по різні боки фронту», – вважає він.

Два дні тому президент України Петро Порошенко вирішив встановити в Україні День пам’яті і примирення, який відзначатимуть щороку 8 травня. Урочисті заходи в Україні до Дня Перемоги цього року триватимуть два дні – 8 і 9 травня. Вихідним днем, як і раніше, залишається 9 травня, яке цього року припадає на суботу.

До цього часу Україна, як і Росія, відзначала закінчення Другої світової війни в Європі 9 травня, у той час як західні військові союзники колишнього Радянського Союзу відзначають його 8 травня. Причина цьому, за однією з версій, у різниці часу. Генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель підписав акт про капітуляцію Німеччини 8 травня 1945 року о 22:43 за центральноєвропейським часом. У Москві на той момент вже настало 9 травня.

XS
SM
MD
LG