Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс називає порушенням документів ООН відмову зареєструвати телеканал ATR


Під час акції «Не вбивайте ATR» у Києві, 28 березня 2015 року
Під час акції «Не вбивайте ATR» у Києві, 28 березня 2015 року

Меджліс кримськотатарського народу заявив у неділю, 29 березня, у своєму фейсбуці, що відмова зареєструвати єдиний кримськотатарський телеканал ATR в окупованому Росією Криму порушує Декларацію ООН про права корінних народів і тим порушує й законні права й інтереси кримськотатарського народу.

У Меджлісі нагадали, що стаття 16 цієї декларації передбачає, що «корінні народи мають право створювати власні засоби масової інформації своїми мовами і отримувати доступ до всіх різновидів засобів масової інформації, що не належать корінним народам, без будь-якої дискримінації».

Тим часом, заявляють у Меджлісі, над незалежними кримськотатарськими друкованими й електронними засобами інформації, які діють у Криму, нависла реальна загроза закриття.

У заяві нагадано, що єдиною причиною припинення з 1 квітня мовлення єдиного у світі кримськотатарського телевізійного каналу ATR, дитячого телевізійного каналу «Ляле», радіостанції «Мейдан», виходу друкованих видань «Авдет», «Къырым» та інших, діяльності інформаційного агентства QHA є відмова окупаційної російської влади перереєструвати їх.

Керівники і творчі колективи цих засобів інформації вже не раз направляли документи для перереєстрації на адресу органів, які визначила ця влада, але щоразу отримували немотивовані відмови, мовиться в заяві Меджлісу.

Акція «Не вбивайте ATR» на захист цього телеканалу й інших кримськотатарських засобів інформації відбувається не тільки у Криму й решті України, а й в інших країнах, де живе кримськотатарська діаспора.

Зокрема, така акція відбулася в суботу, 28 березня, в Києві на майдані Незалежності. Організаторами акції виступили Кримськотатарський молодіжний центр, громадська ініціатива «КримSOS», а також Комітет захисту прав кримськотатарського народу, повідомляє сайт «Крим.Реалії».

XS
SM
MD
LG