Доступність посилання

ТОП новини

Суд присяжних має ухвалити вирок у справі про теракт у Бостоні


Адвокат Царнаєва Джуді Кларк виступає в суді із заключним словом, 6 квітня 2015 року (малюнок із зали суду)
Адвокат Царнаєва Джуді Кларк виступає в суді із заключним словом, 6 квітня 2015 року (малюнок із зали суду)

На процесі у справі Джохара Царнаєва, обвинуваченого в організації вибухів на фініші Бостонського марафону, розпочалася нарада присяжних. Напередодні з заключним словом виступили звинувачення і захист.

По завершенні нинішнього етапу судового розгляду присяжні визначать винуватість або невинуватість підсудного. Якщо Царнаєв буде визнаний винним, той же склад журі на другому етапі винесе йому покарання – смертна кара або довічне ув’язнення.

На початку процесу захист визнав участь 21-річного Царнаєва у здійсненні теракту, але заявив, що він діяв під впливом старшого брата Тамерлана, який згодом загинув під час стрілянини з поліцейськими.

Сьогодні в останньому зверненні до присяжних адвокат Царнаєва Джуді Кларк заявила про те, що немає виправдання діям її підзахисного, але вона закликала їх поглянути на обставини справи. За словами захисника, якби не було ініціативи з боку Тамерлана, «цього (вибухів) не сталося б».

Звинувачення представило докази того, що Джохар був не жертвою маніпуляцій старшого брата, а повноправним, активним і свідомим співучасником злочину. Зокрема, присяжним показали записи, зроблені підсудним олівцем на бортовій секції моторного човна, в якому він, поранений, ховався від поліції через кілька днів після вибухів. Із цих доказів випливає, що Царнаєвим-молодшим рухало прагнення помститися Америці за війни, яка вона вела в мусульманському світі.

Внаслідок вибухів двох саморобних пристроїв на фініші Бостонського марафону в 2013 році загинули три людини, 264 були поранені.

XS
SM
MD
LG