Доступність посилання

ТОП новини

Влада не має прямого механізму допомоги дітям на окупованій території – дитячий омбудсмен


Близько 500 тисяч дітей залишається на окупованому Донбасі – Кулеба
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Близько 500 тисяч дітей залишається на окупованому Донбасі – Кулеба

Влада України не має прямого механізму допомоги дітям на окупованій території, заявив в ефірі проекту «Донбас.Реалії» на Радіо Свобода уповноважений президента України з прав дітей Микола Кулеба.

За його словами, кілька тисяч дітей із моменту створення пропускної системи виїхали з території Донбасу на вільну Україну, а тим, хто досі там залишається, влада допомагає через волонтерські організації – передають продуктові пакети та медикаменти.

До сьогодні на окупованій території залишається близько півмільйона дітей, каже він.

«У нас немає точних цифр. Ми можемо сказати, що близько 500 тисяч дітей можуть перебувати на тій території. Навіть незаконна влада тієї території не може дати точних цифр. Ми працюємо сьогодні через волонтерів. Вони, так само як і церкви, які забезпечують соціальні їдальні для місцевих, отримують допомогу саме з боку вільної України – це продукти харчування, гуманітарна допомога», – наголосив Кулеба.

Крім цього, щонайменше 120 дітей двох луганських спеціалізованих закладів залишаються там за станом здоров’я. За словами дитячого омбудсмена, владі не вдалося домовитися з представниками сепаратистських угруповань, щоб їх вивезти. Відтак діти залишаються там. Інших 1600 дітей-сиріт вивезли, щойно розпочалися воєнні дії.

У частинах Донецької й Луганської областей, окупованих проросійськими сепаратистами за підтримки Росії, вже понад рік триває антитерористична операція.

XS
SM
MD
LG