Доступність посилання

ТОП новини

Нейтралітет і єдність України відповідають інтересам Росії – Лавров


В інтересах Росії не розтягувати Україну на частини і зберегти її нейтральний статус, заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров.

«У наших інтересах не розтягувати Україну, в наших інтересах зберегти її нейтральною, насамперед у військово-політичному сенсі», – сказав він в інтерв’ю радіостанціям «Ехо Москви», «Говорить Москва» і «Супутник».

«Ми хочемо, щоб в Україні був мир і спокій. Для цього потрібно зберегти Україну єдиною, не дозволити розтягнути на шматки, а такі настрої вже висловлюють подекуди в Європі, країнах, які поступилися в свій час, за підсумками Другої світової війни, частиною своїх територій нинішній українській державі», – додав він.

За словами Лаврова, цілісність України необхідна і для збереження миру і безпеки в Європі.

«Для того, щоб зберегти цю країну стабільною, щоб зберегти її дружньою і щодо нас, і щодо Європи, у жодному разі не можна її роздирати на частини», – пояснив російський міністр.

«А для цього треба відмовитися від упертості щодо обов’язкового збереження унітарної України, про що знову заявляє президент Порошенко і міністри уряду України, відмовитися від того, що вони називають українізацією. Вони погрожують всіх українізувати, маючи на увазі, зокрема, «ДНР» і «ЛНР», – сказав Лавров.

«Саме для того, щоб цього не сталося, щоб Україна залишилася єдиною і щоб не було спроб всіх загнати в одне прокрустове ложе такої націоналістичної ідеології, ми домагалися укладення мінських угод», – продовжив міністр.

Він заявив, що в цьому документі зафіксовано необхідність децентралізації України, проведення конституційної реформи «з участю та погодженням із «ДНР» і «ЛНР».

Лавров додав, що розкол України призведе до спроб НАТО повернути цю країну проти Росії.

«Її розкол означає тільки одне: тут же із західної сторони, з європейської сторони, з натовської сторони будуть спроби зробити Україну антиросійською», – сказав він.

За даними ООН, унаслідок бойових дій на Донбасі за рік загинуло понад 6 тисяч людей. Кількість осіб, що вимушено залишили свої домівки, сягнула близько 2 мільйонів людей, із яких близько 1,2 мільйона жителів Донбасу переїхали в інші регіони України, ще понад 700 тисяч – у Росію.

Точні втрати як із боку сил АТО, так і з боку сепаратистів наразі невідомі. Згідно з попередніми даними Генерального штабу, втрати Збройних сил України сягнули близько 1,5 тисячі військових.

Росія офіційно не визнає своєї участі у конфлікті на території Донецької і Луганської областей. Про докази російської військової присутності на Донбасі, однак, заявляло і керівництво України, і представники НАТО.

Через агресію Росії проти України низка країн світу запровадила проти Росії економічні санкції.

XS
SM
MD
LG