Доступність посилання

ТОП новини

Вірмени Запоріжжя вимагають від місцевої влади визнати факт національного геноциду 1915 року


Вірмени Запоріжжя вимагають від місцевої влади визнати факт національного геноциду 1915 року, 24 квітня 2015 року
Вірмени Запоріжжя вимагають від місцевої влади визнати факт національного геноциду 1915 року, 24 квітня 2015 року

Представники вірменської громади провели у Запоріжжі жалобний мітинг, присвячений вшануванню жертв масових депортацій і вбивств вірмен у роки Першої світової війни.

Учасники акції також передали звернення до міської та обласної ради з вимогою визнати ці події актом геноциду.

«Спілка вірмен України не є винятком. Всі діаспори на всіх континентах звертаються до своїх урядів, аби парламенти прийняли резолюції, що підтверджують, що був геноцид, що було фізичне знищення нашого вірменського народу. Запорізька вірменська громада теж звертається до обласної і міської ради з проханням направити лист до Верховної Ради, а також президента України з проханням визнати і засудити геноцид вірмен на всеукраїнському рівні», – каже представниця Спілки вірмен у Запоріжжі Ани Огору.

Також у Запоріжжі проводиться інформаційна компанія щодо вшанування жертв масових депортацій і вбивств вірмен у роки Першої світової війни. За кошти місцевої діаспори розміщено спеціальні біг-борди, а на місцевих радіо-станціях транслюється соціальна реклама, присвячена подіям Першої світової війни на Кавказі.

24 квітня виповнюється 100 років від дати початку масових депортацій і вбивств вірмен у роки Першої світової війни на території Туреччини. На 1915 рік вірмени населяли значну територію Османської імперії. Вірмени вважають події того часу геноцидом. За їхніми підрахунками, близько 1,5 мільйона вірмен загинули 1915-го і наступні роки внаслідок масових депортацій і вбивств. Туреччина офіційно відкидає термін «геноцид» щодо подій того періоду і заявляє, що йшлося про громадянську війну, в якій масово гинули як вірмени, так і турки.

XS
SM
MD
LG