Доступність посилання

ТОП новини

Президент Словаччини: ніхто не може заборонити Україні купити зброю на двосторонніх засадах


Андрей Кіска, архівне фото
Андрей Кіска, архівне фото

Президент Словаччини Андрей Кіска вважає, що ніхто не може заборонити Україні купувати озброєння за кордоном на основі двосторонніх відносин.

«Це її вільний вибір і вибір держави, які їй ті озброєння передасть», – сказав Кіска в інтерв’ю словацькому щоденникові Sme у відповідь на запитання, чи не мали б, на його думку, союзники України надати їй зброю.

Як вважає президент Словаччини, до такого надання озброєнь при цьому не мали б залучатися Європейський союз чи союз НАТО як міжнародні об’єднання.

Андрей Кіска також додав, що у відносинах ЄС із Росією й Україною найважливіше – бути єдиними і «говорити одним голосом».

Він також нагадав, що не їде до Москви 9 травня на святкування Дня перемоги у столиці Росії на запрошення її президента Володимира Путіна. А можливе прибуття туди прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіца президент країни назвав особистим рішенням голови уряду.

Україна прагне від країн-союзників надання їй оборонних озброєнь летальної дії, щоб мати кращі можливості протистояти на сході країни регулярним російським військам і російським найманцям із найновішою російською зброєю. Деякі країни заявляють, що виступають проти цього. Але, за деякими повідомленнями, окремі інші країни таки надали Україні певні озброєння без зайвого розголосу.

XS
SM
MD
LG