Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк просить у Заходу оборонної зброї


Арсеній Яценюк, архівне фото
Арсеній Яценюк, архівне фото

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляє, що Україна звертається до західних партнерів із проханням надати не наступальну, а оборонну зброю.

«Дайте нам зброю для оборони держави, тому що ми обороняємо ваші кордони. Ми обороняємо сьогодні мир і спокій у Європейському союзі», – сказав він в інтерв’ю телевізійному «5-му каналові».

«Ті, хто на заході Європейського союзу, думають, що російські танки туди не доїдуть. Дай Бог. Ми також півтора року тому думали, що Росія ніколи не дозволить собі анексію Криму і військове вторгнення на територію Донецька і Луганська. Але є те, що є», – наводить слова Яценюка пресова служба Кабінету міністрів.

«Зараз проблема лежить у тій площині, що ми хочемо миру, але ми змушені боротися за цей мир. І тому наш заклик до європейських партнерів і наших західних друзів: дайте нам можливість захистити нашу територію, дайте нам можливість захистити нашу країну. Ми воюємо з ядерною державою», – наголосив він.

Раніше в неділю, 26 квітня президент Словаччини Андрей Кіска заявив у газетному інтерв’ю, що ніхто не може заборонити Україні купувати озброєння за кордоном на основі двосторонніх відносин.

«Це її вільний вибір і вибір держави, які їй ті озброєння передасть», – сказав Кіска у відповідь на запитання, чи не мали б, на його думку, союзники України надати їй зброю.

Як вважає президент Словаччини, до такого надання озброєнь при цьому не мали б залучатися Європейський союз чи союз НАТО як міжнародні об’єднання.

Україна прагне від країн-союзників надання їй оборонних озброєнь летальної дії, щоб мати кращі можливості протистояти на сході країни регулярним російським військам і російським найманцям із найновішою російською зброєю. Деякі країни заявляють, що виступають проти цього. Але, за деякими повідомленнями, окремі інші країни таки надали Україні певні озброєння без зайвого розголосу.

XS
SM
MD
LG