Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: саудівська коаліція використовує в Ємені касетні заряди


Військова частина ВПС Ємену біля міжнародного аеропорту Сани, захоплена повстанцями і знищена ударами коаліції, фото 29 квітня 2015 року
Військова частина ВПС Ємену біля міжнародного аеропорту Сани, захоплена повстанцями і знищена ударами коаліції, фото 29 квітня 2015 року

Правозахисна організація Human Rights Watch заявляє, що коаліція під проводом Саудівської Аравії застосовує проти антиурядових повстанців у Ємені касетні боєприпаси.

Як заявляють правозахисники, вони зібрали фотографії, відеозаписи й інші свідчення про те, що коаліція вдалася до касетних боєприпасів у перебігу повітряних ударів по об’єктах повстанців угруповання Хуті на півночі Ємену, у провінції Саада.

За їхніми словами, аналізи супутникових знімків наводять на думку, що такі боєприпаси влучали на відстані 600 метрів від житлових кварталів, що становить небезпеку для місцевого населення.

Саудівська Аравія заперечила, що використовує в Ємені касетні боєприпаси.

Цей різновид озброєнь, у якому бойова частина містить багато окремих дрібних вибухових зарядів, особливо небезпечний для цивільного населення. Малі заряди, що не вибухнули, важко знайти для розмінування, і після закінчення бойових дій на них часто підриваються цивільні мешканці ще впродовж тривалого часу.

116 країн світу наразі ратифікували конвенцію про заборону касетних боєприпасів або приєдналися до неї. Але і Саудівська Аравія, і всі її партнери в сунітській коаліції щодо Ємену не є учасниками цієї конвенції і не зв’язані її заборонами.

У Ємені шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті, захопило західну, густо населену третину Ємену зі столицею Саною, змусивши уряд до втечі; урядові країни нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, що їх значною мірою складають пустелі.

XS
SM
MD
LG