Доступність посилання

ТОП новини

США закликають Грецію не підтримувати російського газопроводу в обхід України


Сполучені Штати Америки закликали Грецію залишитися учасником проекту транспортування до Європи середньоазійського природного газу, а не домовлятися з Росією щодо російського проекту, заявив посадовець США.

Як повідомив спеціальний посланець Державного департаменту з енергетичних питань Амос Гокстейн, він у перебігу візиту до Афін обговорював енергетичні питання з низкою грецьких посадовців і, за його словами, вони «дійшли згоди з більшого числа питань, ніж не дійшли».

Нинішній уряд Греції, складений із лівих і правих радикалів, висловлював зацікавленість новим російським газотранспортним проектом «Турецький потік». Цей газопровід мав би транспортувати російський газ до Європи в обхід України через Туреччину і, зокрема, потенційно й через територію Греції.

США підтримують натомість проект Трансадріатичного трубопроводу, відомого за скороченням TAP, що теж мав би пролягти через Грецію. Цей газогін є елементом проекту Європейського союзу «Південний газовий коридор», що має постачати до країн ЄС газ із Каспійського басейну і Середньої Азії в обхід Росії. У Євросоюзі вважають, що цей проект зміцнить енергетичну безпеку Європи.

XS
SM
MD
LG