Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті Ірану хочуть зупинити ядерні переговори зі США


Група парламентарів в Ірані подала до секретаріату парламенту законопроект, що мав би зупинити ядерні переговори країни зі США, доки у Вашингтоні не перестануть висувати погрози, пов’язані з результатом цих переговорів.

Під співавторством законопроекту підписалися 80 зі 249 членів парламенту Ірану, повідомило державне агентство IRNA.

Законопроект поданий до розгляду як «потрійно невідкладний». У разі ухвалення і набуття чинності він вимагав би від уряду Ірану зупинити переговори зі США, доки Вашингтон не вибачиться і не припинить висувати на адресу Тегерана погрози.

Та при цьому, як інформує агентство, документ навіть у разі зупинки переговорів зі США передбачає продовження ядерних переговорів із іншими п’ятьма державами, з якими вони ведуться – це Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія і Франція.

Законопроект є очевидною реакцією на недавні події у США, де державний секретар Джон Керрі заявляв, що в разі провалу переговорів із Іраном не виключаються ніякі можливості, включно з воєнними, а Сенат Конгресу США ухвалив 8 травня законопроект, що в разі набуття чинності мав би надати Конгресові право схвалювати чи відкидати результати будь-яких ядерних переговорів із Іраном.

У квітні Іран і шість із провідних країн світу почали остаточні переговори, що мають узгодити детальні технічні параметри згортання ядерної програми Тегерана в обмін на послаблення і врешті зняття санкцій. Ці переговори, за домовленістю сторін, мають бути завершені до 30 червня. Нинішні переговори почалися по тому, як на початку квітня учасники переговорів про суперечливу ядерну програму Тегерана узгодили у принципі політичну домовленість щодо її згортання.

XS
SM
MD
LG