Доступність посилання

ТОП новини

У Ємені набуває чинності гуманітарне перемир’я


Наслідки боїв у Ємені, архівне фото
Наслідки боїв у Ємені, архівне фото

У Ємені в ніч на середу, 13 травня, набуло чинності гуманітарне перемир’я, оголошене на п’ять днів. Як повідомив речник коаліції під проводом Саудівської Аравії, що воює в Ємені проти антиурядових повстанців із угруповання Хуті, бригадний генерал Ахмед Асері, перемир’я почалося за графіком.

За словами речника, повстанці обстрілювали прикордонні з Єменом регіони Саудівської Аравії до самого часу початку перемир’я.

Він також попередив Іран, що його судна, що прямують до портів Ємену, мають отримати дозвіл на вхід до порту від законної влади Ємену чи від коаліції.

Раніше в Ірані в командуванні Військово-морських сил заявили, що іранські бойові кораблі будуть супроводжувати вантажне судно, що, за повідомленнями, везе гуманітарну допомогу безпосередньо до єменського порту Худейда, захопленого повстанцями. Перед тим США вже закликали Іран доставляти свою гуманітарну допомогу для Ємену в розподільчий центр ООН у сусідній африканській державі Джибуті.

При цьому шиїтський Іран продовжує заперечувати, що підтримує шиїтських повстанців із угруповання Хуті.

Це угруповання заявило з приводу перемир’я, що в разі його порушення «дасть відповідь».

Коаліція, зі свого боку, попереджає, що умовою перемир’я є те, що повстанці не будуть зловживати ним для того, щоб здобути воєнну перевагу.

За кілька годин до початку бойові літаки коаліції теж завдали низку повітряних ударів по позиціях повстанців.

Коаліція з десяти сунітських країн під проводом Саудівської Аравії з 26 березня завдає в Ємені ударів по позиціях шиїтських повстанців із угруповання «Ансар-Аллах», більше відомого як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті. Це угруповання, на бік якого перейшла й частина армії Ємену, захопило західну, густо населену третину країни зі столицею Саною, змусивши уряд до втечі; урядові Ємену нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, що їх значною мірою складають пустелі.

XS
SM
MD
LG