Доступність посилання

ТОП новини

Українські військові не могли збити малайзійський «Боїнг» – російський експерт


Марк Солонін
Марк Солонін

Російський фахівець Марк Солонін вважає «свідомою фальсифікацією», оприлюднену 6 травня російським виданням «Новая газета», доповідь анонімних експертів щодо обставин катастрофи малайзійського літака «Боїнг» у небі над Донбасом. Коментар Солоніна під назвою «Звіримо траєкторії» «Новая газета» опублікувала 13 травня.

За словами фахівця, який має освіту авіаційного інженера-конструктора, хибними є твердження анонімних експертів щодо точки запуску ракети з зенітно-ракетного комплексу «Бук М-1». Солонін на підставі аналізу ушкоджень літака рейсу МН17 доходить висновку, що точка запуску ракети розташована в районі міста Сніжне, контрольованого на момент катастрофи проросійськими сепаратистами.

На підставі оприлюдненої штабом АТО за два дні до 17 липня 2014 року мапи бойових дій Солонін стверджує, що і район населеного пункту Зарощенське, про пуск ракети з якого заявляють російські експерти, також контролювали бойовики.

Такого ж висновку ще на початку січня 2015 року дійшла група журналістів з Нідерландів та Німеччини у рамках проекту CORRECT!V, що мав на меті з’ясувати причини та винуватців авіакатастрофи.

Журналісти заявляють, що їхні дані не підтверджують версію Росії про те, що літак міг бути збитий українською бригадою «Бук» з району села Зарощенське. Російська сторона публікувала нібито знімки української бригади в цьому районі. Автори розслідування опитали мешканців села, серед яких були прихильники сепаратистів, і жоден із них 17 липня не помітив присутності в селі чи його околицях українських військових чи будь-якої військової техніки.

Пасажирський літак «Малайзійських авіаліній» був збитий у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. Жертвами стали 298 людей – пасажирів і членів екіпажу. Більшість серед пасажирів рейсу MH17 складали громадяни Нідерландів.

XS
SM
MD
LG