Доступність посилання

ТОП новини

Рада посилює відповідальність за насильство над журналістами


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада ухвалила закон, який має на меті посилити «гарантії законної професійної діяльності журналістів». За законопроект № 0924 проголосували 240 народних депутатів за необхідних 226.

Законом має бути доповнено Кримінальний кодекс низкою спеціальних складів злочинів, якими передбачена кримінальна відповідальність за такі злочини: погроза або насильство щодо журналіста (стаття 345-1), умисне знищення або пошкодження майна журналіста (стаття 347-1), посягання на життя журналіста (стаття 348-1), захоплення журналіста як заручника (стаття 349-1).

Законом Кримінальний кодекс має бути доповнений статтею 345-1 «Погроза або насильство щодо журналіста». Ця стаття передбачає, що погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку з здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Також ця стаття передбачає, що умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

Кримінальний кодекс також має бути доповнено статтею 348-1 «Посягання на життя журналіста», яка передбачає, що вбивство або замах на вбивство журналіста, його близьких карається позбавленням волі на строк від дев’яти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

Крім того, ухвалений законопроект пропонує передбачити відповідальність за захоплення журналіста як заручника (стаття 349-1 Кримінального кодексу). Захоплення або тримання як заручника журналіста, його близьких родичів чи членів сім’ї з метою спонукання цього журналіста вчинити або утриматися від вчинення будь-якої дії як умови звільнення заручника караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Законопроект № 0924 також передбачає встановлення компенсаційних виплат у разі загибелі або поранення журналістів під час виконання ними професійних обов’язків.

XS
SM
MD
LG