Доступність посилання

ТОП новини

У Бурунді спалахують сутички після спроби усунути президента


Під час сутичок у Бужумбурі, фото 13 травня 2015 року
Під час сутичок у Бужумбурі, фото 13 травня 2015 року

У столиці Бурунді Бужумбурі спалахнули запеклі бойові сутички між військами, що підтримали заяву про скинення президента, і силами армії, вірними президентові.

За повідомленнями, бої тривають, зокрема, біля комплексу будівель державного радіо і телебачення.

Наразі не ясно, чи була успішною спроба частини військових усунути з посади президента, який збирається балотуватися на третій термін.

Сам президент П’єр Нкурунзіза, який перебуває в сусідній Танзанії на міжнародних переговорах, наполягає, що лишається легітимним головою держави, а заяви про його скинення перебільшені.

Із іншого боку, генерал Ґодфруа Нійомбаре, який заявив про усунення президента, оголосив закритими кордони країни і міжнародний аеропорт Бужумбури, так що невідомо, чи зможе Нкурунзіза повернутися до Бурунді.

Нійомбаре оголосив про скинення президента в середу, 13 травня, через кілька годин по тому, як голова держави вирушив до Танзанії, щоб обговорити з лідерами сусідніх держав вихід із кризи в його країні, спричиненої його планами щодо третього терміну.

У п’ятницю, 15 травня, Рада безпеки ООН має провести термінові консультації через становище в Бурунді.

Протести в Бурунді спалахнули наприкінці квітня після того, як владна в цій країні партія висунула президента Нкурунзізу своїм кандидатом на голову держави на президентські вибори, що мають відбутися 26 червня. Унаслідок сутичок загинули не менш як п’ять людей.

Це був би для президента третій термін, що, як кажуть критики, суперечить конституції країни і мирній угоді, яка 2005 року закінчила громадянську війну в Бурунді. Прихильники ж президента заявляють, що на перший термін його обирав іще парламент країни, а тому він «не рахується» в обмеження у два терміни.

XS
SM
MD
LG