Доступність посилання

ТОП новини

У Косові проводять обшуки у ймовірних учасників нападу в Македонії


Поліція Косова повідомила, що здійснила обшуки в кількох будинках у різних регіонах, зокрема, в родинах косовських албанців, яких звинувачують в участі в нападах у сусідній Македонії.

Із заявами про причетність косовців до нападів і планування нових терактів із метою дестабілізувати становище в Македонії виступила македонська влада після бою минулого тижня між озброєними нападниками й поліцією в місті Куманові на півночі Македонії, неподалік кордону з Косовом.

У тому бою загинули вісім працівників македонської поліції і 14 нападників, іще 26 нападників арештовані. Більшість їх прибули з Косова. Дехто з нападників, албанців за національністю, як повідомляють, уже брав участь у війні проти Сербії 1999 року і у війні в Македонії проти влади цієї країни 2001 року.

Албанці за національністю складають, за різними даними, приблизно від чверті (дані останнього перепису 2002 року) до третини (за твердженнями самих албанців) населення Македонії, головно в регіонах, що межують із Косовом. Частина їх скаржилася на дискримінацію з боку власне македонців-слов’ян, але угоди, що закінчили війну 2001 року, надали македонським албанцям широкі права.

XS
SM
MD
LG