Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко просить депутатів прискорити обрання членів Вищої ради юстиції


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко просить депутатів прискорити обрання квоти парламенту у Вищій раді юстиції. Про це він заявив під час зустрічі з депутатами міжфракційного об’єднання Верховної Ради «Єврооптимісти».

За повідомленням прес-служби президента, Порошенко та депутати об’єднання обговорили ключові питання в процесі реформування країни, зокрема формування і призначення голови Антимонопольного комітету, Рахункової палати, реформування правоохоронної та судової системи, боротьби з корупцією, врегулювання питання фінансування партій та удосконалення виборчого законодавства, енергетичної безпеки, питань приватизації.

Вища рада юстиції не працює з квітня минулого року. Вища рада юстиції складається з двадцяти членів. Верховна Рада, президент, з’їзд суддів України, з’їзд адвокатів та з’їзд представників юридичних вишів призначають до ради юстиції по три члени, а також всеукраїнська конференція працівників прокуратури – двох членів Вищої ради юстиції.

До складу Вищої ради юстиції також входять за посадою голова Верховного Суду, міністр юстиції і Генпрокурор.

У квітні з’їзд представників юридичних вишів призначив двох членів Вищої ради юстиції, конференція працівників прокуратури, з’їзд адвокатів та президент вже обрали своїх представників.

14 травня в порядку денному роботи Ради стояло питання призначення членів Вищої ради юстиції за квотою парламенту, проте депутати так і не обрали членів ради юстиції. Очікується, що кадрові питання депутати розглядатимуть 19 травня.

Однією з функцій Вищої ради юстиції є внесення подання президенту про призначення суддів на посади або про звільнення їх з посад, а також розгляд справи і приймає рішення щодо порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності.

Посада голови Антимонопольного комітету залишається вакантною більше року, а Фонду держмайна – понад десять місяців. Наприкінці квітня Рада планувала розглянути кандидатури голів Фонду державного майна та Антимонопольного комітету, проте ці посади залишаються бути вакантними.

XS
SM
MD
LG