Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має дати сигнал, що реформи для безвізового режиму будуть завершені до кінця року – Клімкін


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Під час саміту у Ризі Україна очікує отримати від ЄС сигнал, що до кінця року реформи для отримання безвізового режиму мають бути завершені, повідомив Радіо Свобода міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Для нас головним результатом саміту має стати дуже чіткий месидж про те, що до кінця року ми маємо завершити необхідні для безвізового режиму реформи і що Європейська комісія має надати дуже чіткий сигнал, що з реформами все добре», – сказав Клімкін 19 травня, перебуваючи з візитом у Празі.

На питання Радіо Свобода, чи очікує українська сторона під час саміту якихось конкретних зрушень щодо спрощення візового режиму, Павло Клімкін зазначив, що «цей процес розрахований до 2016 року».

Раніше Європейська комісія заявила, що ні Україна, ні Грузія не отримають безвізового режиму з ЄС на саміті «Східного партнерства» в Ризі наприкінці цього місяця. Єврокомісія, яка оприлюднила чергові щорічні звіти щодо лібералізації візового режиму з обома країнами, лише пообіцяла, що готова за умови досягнення прогресу в цих двох країнах перенести на раніший термін час оприлюднення наступного звіту – можливо, на кінець нинішнього року.

У звіті Єврокомісії йшлося про те, що і Україні, і Грузії треба зробити більше в галузі боротьби з корупцією і торгівлею людьми. Грузію закликали досягти прогресу в боротьбі з обігом наркотиків, а Україну Брюссель закликав активізувати закони, що стосуються організованої злочинності і боротьби з дискримінацією.

Молдова вже отримала безвізовий режим із ЄС (точніше, з державами «шенгенської зони») у 2014 році і залишається тільки однією із шести країн «Східного партнерства», яка здобула цей режим.

XS
SM
MD
LG