Доступність посилання

ТОП новини

Іранське судно, що прямувало до Ємену, пристає у Джибуті


Судно «Іран Шагед», рейс якого викликав суперечки, під час завантаження в Ірані
Судно «Іран Шагед», рейс якого викликав суперечки, під час завантаження в Ірані

Іранське судно з гуманітарною допомогою для захоплених повстанцями регіонів Ємену все ж пристало в порту Джибуті в однойменній сусідній африканській країні, де працює центр ООН для надання допомоги Єменові.

Про прибуття судна повідомило у п’ятницю, 22 травня, іранські засоби інформації, це підтвердили і представники ООН, які взялися організувати доставку цієї допомоги до Ємену.

Тегеран погодився на інспекцію цього судна й таким чином уникнув протистояння з Саудівською Аравією і США. Саудівська Аравія, яка очолює коаліцію для боротьби з єменськими протиурядовими повстанцями з угруповання Хуті, обшукує судна, що йдуть у захоплені єменські порти, щоб не допустити постачання повстанцям зброї. США теж попереджали Іран утриматися від заходу судна безпосередньо в підконтрольний нині повстанцям єменський порт Ходейда.

Саудівська Аравія і ще низка переважно сунітських країн завдають ударів по позиціях шиїтських повстанців угруповання Хуті в Ємені, які захопили там значні території, щоб допомогти урядові Ємену, більшість населення якого теж суніти. Шиїтський Іран звинувачують у підтримці цих єменських повстанців, але Тегеран заперечує ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG