Доступність посилання

ТОП новини

Харківський міський голова Кернес стає президентом Асоціації міст-володарів Призу Європи


Кернес очолив Асоціацію міст-володарів Призу Європи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Місто Харків обране головою Асоціації міст-володарів Призу Європи, а міський голова Геннадій Кернес – президентом цієї асоціації на 2015–2016 роки. Голосування відбулося в рамках першого пленарного засідання генеральної асамблеї Асоціації міст-володарів Призу Європи, почесної нагороди Парламентської асамблеї Ради Європи, що цього року відбувається в Харкові.

Під час урочистого виступу Геннадій Кернес наголосив, що вперше в історії асоціації головувати буде місто зі східної України.

«Наша Харківська область та місто стали лідерами регіонального соціально-економічного розвитку, і я думаю, що це в першу чергу заслуга так само і харків’ян, які кожного дня прикрашають своє місто, виробляють високоліквідну продукцію», – сказав він.

Так само міський голова заявив учасникам генеральної асамблеї, що рік тому саме харківська влада зупинила безлади в місті. «Нам готували сценарій Донецька і Луганська», – заявив Кернес.

Попередні чотири роки президентом асоціації був міський голова столиці Туреччини Анкари Меліх Ґекчек.

У зв’язку з бойовими діями в частині Донбасу не всі члени асамблеї погодилися приїхати на пленарне засідання до Харкова.

Асоціація міст-володарів Призу Європи була заснована в місті Удіне в Італії 25 березня 1984 року. Це добровільне об’єднання всіх міст, які були удостоєні Призу Європи. Мета створення асоціації полягає у встановленні тісніших зв’язків між її членами, сприяння обміну інформацією та ініціювання дискусій серед міст-володарів Призу Європи.

Асоціація міст-володарів Призу Європи об’єднує європейські міста, які отримали цю найвищу нагороду ПАРЄ, що присуджується за розвиток європейських цінностей та міжнародне співробітництво. Харків із 2011 року веде активну роботу в рамках асоціації і входить до її президії. До асоціації входить нині 72 міста.

Приз Європи (The Europe Prize, Le Prix de l’Europe, в інших перекладах – Європейський приз, Премія Європи, Європейська премія) започаткувала 1955 року Парламентська асамблея Ради Європи. Він ділиться на чотири ступені, у порядку зростання: Європейський диплом, Почесний прапор, Почесний знак і власне Приз Європи.

Такі відзнаки органам місцевої влади за особливі досягнення в галузі європейської інтеграції присуджують лише один раз. Європейський диплом є необов’язковим ступенем, а Почесний прапор і Почесний знак місто має отримати по черзі обов’язково, щоб мати право претендувати на Приз Європи.

В Україні Приз Європи має наразі тільки Харків, який отримав його 2010 року. Почесний знак мають Одеса, Івано-Франківськ і Тернопіль. Почесний прапор мають Луцьк, Бровари, Черкаси й Вінниця. Іще вісім міст – Чернігів, Євпаторія, Іллічівськ, Суми, Прилуки, Трускавець, Хмельницький і Рівне – наразі нагороджені Європейським дипломом.

XS
SM
MD
LG