Доступність посилання

ТОП новини

Росія не просить зустрічі з затриманими військовими – Лубківський


Радник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський заявляє, що Росія не просила про зустріч її консульських працівників із затриманими раніше в бою на Донбасі двома російськими військовослужбовцями.

Як написав він у фейсбуці, російська сторона офіційно не зверталась до органів досудового розслідування з приводу організації зустрічі з цими військовослужбовцями станом на кінець робочого дня, тобто 18-у годину, п’ятниці, 22 травня.

При цьому Лубківський наголосив, що Служба безпеки України готова забезпечити доступ до них. «У разі надходження такого звернення воно буде розглянуте відповідно до вимог чинного законодавства та міжнародних зобов’язань України», – заявив він.

У п’ятницю, 22 травня, посольство Росії в Україні заявляло, що так і не отримало дозволу на відвідання затриманих консульськими працівниками, незважаючи на «всі зусилля» посольства.

При цьому ще 19 травня представники правозахисної організації Amnesty Ibternational, які спілкувалися з затриманими, повідомили, що попереднього дня ті зробили запит про зустріч із консулом, і Служба безпеки України передала їхнє прохання.

Також 22 травня Шевченківський районний суд Києва обрав обом росіянам, капітанові Євгену Єрофеєву і сержантові Олександру Александрову, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на термін до 19 липня.

Служба безпеки України повідомляла, що оголосила обом підозру у скоєнні злочинів за статтею Кримінального кодексу про створення терористичної групи чи терористичної організації або участь у ній.

Росіяни перебувають у військовому шпиталі, де їх лікують від зазнаних поранень.

Двоє російських військових, поранених і затриманих у перебігу бою поблизу міста Щастя в Луганській області, капітан Євген Єрофеєв і сержант Олександр Александров, за їхніми словами, служать у 3-й гвардійській бригаді спецпризначення Головного розвідуправління Генштабу Збройних сил Росії, яка базується в російському місті Тольятті, і були направлені в окуповану частину Луганщини в березні – квітні цього року. За їхніми словами, раніше вони вже брали участь в операціях на території України. Вони заявили, що перебувають на дійсній російській військовій службі і нічого не знають про своє звільнення, про яке стверджують у Росії.

У Москві Міністерство оборони раніше визнало, що двоє росіян дійсно були військовослужбовцями, але, як мовилося в заяві міністерства, «на час їхнього затримання в Україні 17 травня» вже перестали ними бути. Тим часом росіян затримали 16 травня, лише відомо про це стало наступного дня. Кремль у зв’язку з цим затриманням повторив стандартну формулу російської влади, що «російських військових на Донбасі немає».


На цю ж тему:

21.05.2015
СБУ оприлюднила фотографії та імена спецназівців Росії, які воюють на Донбасі проти України

Доказова база буде передана і в міжнародні судові інстанції – полковник Найда далі
21.05.2015
Спецназ Росії на Донбасі: вбиті і полонені

«Загальні втрати супротивника під Дебальцевим нами оцінені в кількості близько 2000 осіб» – український спецназівець далі
XS
SM
MD
LG