Доступність посилання

ТОП новини

У Києві на місці скандальної забудови відкрили сквер імені Василя Стуса


У Києві на місці скандальної забудови відкрили сквер імені Василя Стуса
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

У Києві на місці скандальної забудови відкрили сквер імені Василя Стуса

Після тривалої боротьби громадські активісти домоглися відкриття скверу імена Василя Стуса на місці скандальної забудови.

«Зовсім недалеко від цього місця у 1965 році жив Василь Стус. У 2007 році громадськість Києва заповзялася домогтися від влади, щоб тут був сквер, названий на його честь», – зазначив член Харківської правозахисної групи Василь Овсієнко.

Він розповідає, що тоді активісти прибрали територію парку, повісили саморобну меморіальну табличку і стали вимагати від влади офіційного визнання.

«Але влада на чолі із тодішнім мером Черновецьким продала цю ділянку за велику суму, а нові власники позрізали Стусові дуби. Зрештою вже нова влада через суди визнала, що це тут має бути сквер Василя Стуса», – додає Овсієнко.

У 2006 році активісти ініціювали створення скверу імені Стуса. Проте ділянку передали під забудову, це спричинило громадські протести.

У 2010 році Київська міська рада все-таки присвоїла ім’я Василя Стуса скверу, який розташований на розі проспекту Академіка Палладіна та проспекту Перемоги у Святошинському районі. Це рішення Київради не виконувалось, після цього розпочалася судова тяганина.

XS
SM
MD
LG