Доступність посилання

ТОП новини

СБУ відкрила провадження проти посадовців «Укртранснафти»


Служба безпеки України заявляє, що викрила факти зловживань посадових осіб ПАТ «Укртранснафти» при укладанні угод на зберігання технологічної нафти.

Як заявили в СБУ, у квітні 2014 року керівництво компанії уклало низку договорів із комерційними структурами на безоплатне зберігання у їхніх резервуарах технологічної нафти з магістральних нафтопроводів. Угоди були укладені на річний термін з правом пролонгації після закінчення їхньої дії на тих самих умовах.

«Натомість менеджери «Укртранснафти» уклали додаткові угоди до чинних договорів, за якими зменшили терміни безоплатного зберігання нафти до 90 діб. Після завершення цього безоплатного періоду, посадовці, порушуючи вимоги закону України «Про здійснення державних закупівель», без проведення відповідних торгів уклали нові договори з підприємцями вже на платній основі», – йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, у 2014 році вартість зберігання нафти у комерційних резервуарах коливалася від 1,78 до 3,20 гривень за 1 тонну нафти на добу, а в 2015 році ціна зросла вже до 6,20 гривень. «У рамках укладених договорів ПАТ «Укртранснафта» протиправно перерахувало приватним підприємцям 456 мільйонів 437 тисяч гривень. Таким чином, державному товариству було завдано збитків майже на півмільярда гривень», – наголосили у відомстві.

Тривають слідчі дії. Кримінальне провадження відкрили за статтею про зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

У березні журналісти програми Радіо Свобода і Першого Національного «Схеми» з’ясували, що за останні вісім місяців державне ПАТ «Укртранснафта» сплатило близько 305 мільйонів гривень за зберігання технологічної нафти у резервуарах заводів, в яких контрольні пакети акцій мають структури тодішнього голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського.

XS
SM
MD
LG